Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HRW: Irán nyomozás helyett az áldozatokat fenyegeti a lelőtt ukrán gép ügyében


Emberek az Irán fölött lelőtt ukrán gép áldozatainak a neveivel emlékeznek meg a szerencsétlenségről Irán kijevi nagykövetségének az épülete előtt 2020. február 17-én.
Emberek az Irán fölött lelőtt ukrán gép áldozatainak a neveivel emlékeznek meg a szerencsétlenségről Irán kijevi nagykövetségének az épülete előtt 2020. február 17-én.

Az emberi jogi szervezet szerint Teherán nem folytat valódi nyomozást az iráni légvédelem által egy éve lelőtt utasszállító ügyében.

Egy évvel azután, hogy egy ukrán utasszállítót lelőttek Irán fölött, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint az iráni hatóságok „zaklatják és megfélemlítik” az áldozatok családjait, ahelyett hogy „átlátható és hiteles” nyomozást folytatnának az ügyben.

„Irán működjön együtt a nemzetközi szervezetekkel!”

Az ukrán nemzetközi légitársaság 752-es járata nem sokkal azután zuhant le, hogy elhagyta Teherán fő repülőterét 2020. január 8-án. A katasztrófában a gépen tartózkodó mind a 176 ember életét veszítette. Az áldozatok többsége iráni és kanadai állampolgár volt, de voltak köztük afgánok, britek, svédek és németek is.

Irán napokkal később elismerte, hogy az ország légvédelme tévedésből lőtte le két rakétával a Kijevbe tartó gépet, miközben Teherán és Washington között éppen a szokásosnál is kiélezettebb volt a helyzet.

A tragédia egyéves évfordulójára kiadott nyilatkozatában a Human Rights Watch felszólította az iráni hatóságokat, hogy „kötelezzék el magukat egy valódi nyomozás mellett, és működjenek együtt a nemzetközi szervezetekkel, hogy feltárják az tényeket és igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak”.

„Az iráni kormánynak megfelelő kártérítés kéne fizetnie a családoknak, és egy pártatlan, transzparens eljárást kéne levezetniük, a megfelelő következményekkel rangra és politikai pozícióra való tekintet nélkül” – mondta Michael Page, a New York-i székhelyű emberi jogi szervezet közel-keleti ügyekért felelős igazgatója.

A lelőtt gép áldozatainak holttestei Shahedshahrban, délnyugatra Teherántól, ahol a gép lezuhant. 2020. január 8.
A lelőtt gép áldozatainak holttestei Shahedshahrban, délnyugatra Teherántól, ahol a gép lezuhant. 2020. január 8.

Megfélemlítik a hozzátartózókat

A Human Rights Watch azt mondta, több mint egy tucat áldozat családjával beszélték, akik azt mondták, a hatóságok nem adták vissza nekik a szeretteik ingóságait. Ráadásul az iráni hatóságok a családtagok elmondása szerint zaklatással és megfélemlítéssel próbálták meg elérni, hogy a hozzátartózók ne próbáljanak meg a hivatalos nyomozáson kívül az ügy végére járni.

Eközben 20 embert, akik részt vettek a katasztrófa miatt tartott békés tüntetésen, elítéltek az iráni hatóságok. Egy ismert aktivistát négy év nyolc hónap, egy másikat pedig öt év börtönre ítéltek, amiért részt vettek a tiltakozáson és a közösségi médiában posztoltak róla.

Kanada és más olyan országok hatóságai, akiknek az állampolgárai a gépen utaztak, kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy mennyire komoly Irán eljárása a saját hadseregével szemben, és arra kérték az országot, működjön együtt a nemzetközi nyomozással. Decemberben egy, a kanadai kormány által kiadott jelentés azzal vádolta meg Teheránt, hogy nem folytatnak valódi nyomozást az ügyben.

„Az érintett szerv önmagát vizsgálja, főként titokban. Ez nem támaszt túl nagy bizalmat” – mondta az ügyben eljáró kanadai bizottság vezetője.

Irán már lezárná az ügyet

Irán ezzel szemben azt állítja, hogy soha nem próbálták meg eltitkolni a légi katasztrófa részleteit vagy megsérteni az áldozatok hozzátartózóinak jogait. Nincs róla hír, hogy bármelyik vezető tisztségviselőnek távoznia kellett volna a szerencsétlenség miatt az országban.

Január 7-én a teheráni katonai ügyész, Golám Abbász Torki azt mondta, hogy a szakértőik szerint „emberi hiba” okozta a katasztrófát. A helyi bíróság bejelentette, hogy több embert bíróság elé fognak állítani az eset miatt, de nem nevezte meg a gyanúsítottakat.

Irán azt mondta decemberben, hogy minden áldozat családja számára 150 ezer dollárt különítettek el, de az ajánlatot a kanadai és az ukrán kormány is elutasította, ahogy néhány család is, akik szerint ez csak egy kísérlet arra, hogy lezárják az ügyet és elkerüljék a felelősségre vonást.

Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter azt mondta, hogy Irán nem dönthet egyoldalúan a kártérítésekről, és még „alapvető egyeztetésekre” van szükség az országgal az ügyben. A kanadai kormány január 8-át a légi szerencsétlenségek áldozatainak napjává nyilvánította.

A 752-es járatot azon az éjszakán lőtte le Irán, amikor rakétatámadást intézett amerikai célpontok ellen Irakban. A támadást megtorlásnak szánták, amiért az Egyesült Államok egy dróntámadásban megölte Kászem Szolejmánit, a Forradalmi Gárda egyik vezető tisztjét.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG