Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HRW: Kína emberiesség elleni bűncselekményeket követ el az ujgurok ellen


Ujgur nő egy bazár bejáratánál Hszincsiang tartományban 2019. május 31-én
Ujgur nő egy bazár bejáratánál Hszincsiang tartományban 2019. május 31-én

A kínai hatóságok emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el az északnyugati Hszincsiang tartományban az ujgurok és más muzulmán kisebbségek tagjai ellen – írta legfrissebb jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A kínai vezetés az értékelés szerint tömeges bebörtönzések, kínzás, kulturális üldöztetés szisztematikus és széles körű alkalmazásáért felelős, ezért összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség, hogy erős nyomást gyakoroljanak Pekingre a súlyos jogsértések beszüntetése érdekében, illetve elszámoltassák a tetteseket.

A „Megtörni a származásukat, megtörni a gyökereiket: Kína emberiesség elleni bűnei az ujgurok és más türk muszlimok ellen” című, 53 oldalas dokumentumban a sajtóból, a kínai kormányzati iratokból, az emberi jogi szervezetektől és a kutatóktól származó információkat elemezték.

A HRW számos, a szóban forgó kisebbségek kárára elkövetett visszaélést felsorolt, például beszámolt önkényes fogva tartásról, kínzásról, elhurcolásokról, tömeges megfigyelésről, a kultúra és a vallás elnyomásáról, családok szétszakításáról, kényszermunkáról, szexuális erőszakról és a reprodukciós jogok megsértéséről.

„A kínai hatóságok módszeresen üldözik a türk muszlimokat – életüket, vallásukat, illetve kultúrájukat” – mondta Sophie Richardson, a szervezet illetékes igazgatója.

„Peking azt állítja, hogy pusztán »szakképzést és deradikalizációt«​ biztosít számukra, de ez a retorika nem fedheti el az emberiesség elleni bűncselekmények kíméletlen valóságát” – tette hozzá.

Egyre keményebb elnyomás

Az emberiesség elleni bűncselekmények a nemzetközi jogban az emberi jogsértések egyik legsúlyosabb formáit jelentik. Közleményében a HRW kiemelte, hogy a kínai kormány kisebbségek elleni fellépése nem új jelenség, az utóbbi években azonban minden korábbinál keményebb szintre lépett. Rendszerszintűvé vált a kényszermunka, a tömeges bebörtönzés, a megfigyelés, a családtagok szétválasztása.

„Egyre világosabb már, hogy a kínai kormánynak a hszincsiangi türk muszlim lakosság elleni politikája és gyakorlata a nemzetközi büntetőjog értelmében megfelel az emberiesség elleni bűncselekmények kritériumainak” – hangsúlyozta Beth Van Schaack, a Stanford Egyetem munkatársa, határozott fellépésre szólítva fel a nemzetközi közösséget.

A Human Rights Watch vizsgálóbizottság felállítását sürgette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa részéről. Mint írták, a világszervezet emberi jogi főbiztosának is foglalkoznia kellene az üggyel. Emellett aláhúzták, hogy a felelősök ellen célzott szankciókat kellene elrendelni, a kényszermunka visszaszorítása érdekében pedig kereskedelmi korlátozásokat.

„Hogy Kína nagy hatalmú állam, csak még fontosabbá teszi, hogy felelősségre vonják könyörtelen jogsértései miatt” – szögezte le Richardson.

XS
SM
MD
LG