Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hszi a szankciókat bírálja, Putyin a Nyugatot szidja


Putyin orosz elnök videokapcsolattal csatlakozik a BRICS 14. csúcstalálkozójához 2021. június 23-án
Putyin orosz elnök videokapcsolattal csatlakozik a BRICS 14. csúcstalálkozójához 2021. június 23-án

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön a nemzetközi szankciókkal történő visszaélést bírálta, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig szidta a Nyugatot, amiért globális válságot szít. Mindkét vezető a BRICS-országok fokozottabb együttműködését sürgette.

Hszi felszólította Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát (BRICS), hogy vállalják a gazdasági befolyásukból fakadó felelősséget, és kijelentette, hogy ki kell állniuk az ENSZ-en alapuló, valóban multinacionális nemzetközi rendszer mellett.

„Fel kell hagynunk a hidegháborús mentalitással, meg kell akadályoznunk a konfrontációt, és elleneznünk kell az egyoldalú szankciókat – és a visszaélést velük” – mondta Hszi a BRICS-csúcstalálkozón tolmácson keresztül.

„Mai találkozónk olyan időben történik, amely sorsdöntő választást tartogat az emberiség jövője szempontjából: kulcsfontosságú feltörekvő piacokként és fejlődő országokként a BRICS államainak fel kell nőniük a felelősségükhöz” – jelentette ki Hszi.

A kínai messze a legnagyobb gazdaság a BRICS-csoportban, a 27,5 billió dolláros kollektív gazdasági erő több mint hetven százalékát adja.

Putyin szorosabb BRICS-együttműködésre szólított fel, és ostorozta a Nyugatot, amelyet válság szításával vádolt.

„Csak őszinte és kölcsönösen előnyös együttműködés alapján kereshetünk kiutat abból a válsághelyzetből, amely a világgazdaságban az egyes államok meggondolatlan és önző fellépése miatt kialakult” – mondta Putyin.

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy „pénzügyi mechanizmusokat használ” annak érdekében, hogy „az egész világra áthárítsa a saját makrogazdasági politikájában elkövetett hibákat”.

Putyin kijelentette, hogy a kapcsolatok Kínával még soha nem voltak ennyire jók, és stratégiai partnerséget hirdet vele az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozására.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, a Nyugat folyamatosan harcban áll az olyan autokratikus kormányokkal, mint a kínai és az orosz.

Az Egyesült Államok és az európai hatalmak Putyin Ukrajna megtámadásáról hozott döntését okolják azért, hogy a kapcsolatok a legalacsonyabb szintre süllyedtek az 1962-es kubai rakétaválság óta – beleértve a modern történelem legszigorúbb szankcióit.

Putyin ugyanakkor azt mondja, hogy a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot, a gazdasági szankciók olyanok, mintha gazdasági háborút hirdetnének, és Oroszország más hatalmakkal, például Kínával és Indiával épít kapcsolatokat.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG