Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszadobta a hulladéktörvényt az Alkotmánybíróság


Palkovics László ITM-miniszter 2020. december 12-én, Nyíregyházán.
Palkovics László ITM-miniszter 2020. december 12-én, Nyíregyházán.

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) az egész, százmilliárdos nagyságrendű hulladékipart államosítani szeretné. A törvényt sietve meg is szavazta az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság azonban problémásnak látta, hogy a cégek kártalanítását mellőznék az államosítás során.

Alkotmányellenesnek találta a hulladékipar államosításáról szóló törvényt az Alkotmánybíróság (AB).

A kormánynak az volt a terve, hogy elvegye az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodást, és kiszorítson minden versenyt az iparágból. Egy monopóliumot hoznának létre az ország teljes területére, ez a monopólium pedig a kaszinókhoz hasonló kizárólagos koncessziót kapna. Alább olvashat erről bővebben.

A hulladék nem ugyanaz, mint a szemét. Számos hulladéktípust nyereségesen lehet visszagyűjteni és újrafelhasználni, a hulladék piaci értékkel bíró alapanyag lehet. Viszont a törvényjavaslat szerint a hulladék nemzeti vagyonná válna, és azt a tulajdonosától ellenszolgáltatás nélkül elvennék.

Ez utóbbit találta most alkotmányellenesnek az AB. Pontosabban szerintük

" a jogalkotó feladata egy olyan, kellően differenciált rendszer megalkotása, amely egyszerre teremti meg a hulladéktulajdonosok ellentételezését, és veszi figyelembe a kötelező közszolgáltatási, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok maradéktalan érvényesítését úgy, hogy azok az uniós szabályozásból származó szabályozási kötelezettségeinknek is megfeleljenek."

A hulladékos területért felelős államtitkártól, Boros Anitától egyébként nemrég vált meg az ITM. A helyére pedig olyan embert igyekeztek hozni az indoklás szerint, aki az EU-val való elkövetkezendő vitáknál hasznosabb lehet.

A sarkalatos törvény módosítását még Semjén Zsolt adta be november végén, éjfél előtti időpontban, de Palkovics László volt az előadója. A területért egyébként is az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg a felelős.

A képviselők pedig gyorsan meg is szavazták a törvényt még karácsony előtt. Áder János viszont ezt a törvényt nem írta egyből alá, hanem előzetes normakontrollra küldte az AB-hoz, azért foglalkoztak most vele.

Ha mégis végigmenne ez a fajta államosítási ötlet, akkor céges kártalanítás ide vagy oda, erősen függő helyzetbe kerülhet az állam az új, mesterséges monopóliumtól. Erről alább olvashat:

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG