Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolc év börtön is jöhet egy iskolai papírgyűjtésért


Papírgyűjtést rendeztek az albertfalvai Don Bosco katolikus általános iskolában és óvodában 2005. november 21-én. Az összegyűlt 24 tonna hulladékpapírból befolyt összeget az iskola szépítésére tervezték felhasználni.
Papírgyűjtést rendeztek az albertfalvai Don Bosco katolikus általános iskolában és óvodában 2005. november 21-én. Az összegyűlt 24 tonna hulladékpapírból befolyt összeget az iskola szépítésére tervezték felhasználni.

A hulladékgazdálkodás átalakítását tervező törvényjavaslatban az államosításon túl is több furcsaság szerepel.

Múlt hét kedden éjfél előtt két perccel Semjén Zsolt beadott egy törvényjavaslatot, ami államosítaná a teljes hulladékgazdálkodást Magyarországon. Erről részletesebben itt olvashat:

A módosítás szerint egy koncesszióval új, mesterséges monopóliumot hoznának létre az országban, ami megkapná egész Magyarország hulladékgazdálkodásának megszervezését. Az állam döntené el, hogy hosszú távra ki kapja ezt lehetőséget.

Az 142 oldalas törvényjavaslat több helyen nem teljesen egyértelmű, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége pedig egyelőre nem akarta kommentálni azt. Ezzel együtt több érdekesség már most kiolvasható a javaslatból.

Akár börtön is jöhet a papírgyűjtésért

A hulladék nem ugyanaz, mint a szemét. Számos hulladéktípust nyereségesen lehet visszagyűjteni és újrafelhasználni, a hulladék piaci értékkel bíró alapanyag lehet. Erre a törvényjavaslat szerint a hulladék nemzeti vagyonná válna, és azt a tulajdonosától ellenszolgáltatás nélkül elvennék.

Lényegében minden engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet büntetnék, tíz tonna felett például nyolc év börtönbüntetés is járhat ezért. Ehhez nem árthat tudni, hogy például a címlapképünkön szereplő iskola diákjai akkor épp 24 tonna papírt tudtak összegyűjteni.

Az állam függő helyzetbe kerülhet

Az állam által kiválasztott koncesszor igénybe vehet alvállalkozókat, de ehhez nem kell közbeszerzést kiírnia, azaz úgy tűnik, hogy teljesen önkényesen válogathatna. A módosítási javaslat emellett az indoklásban sem foglalkozik azzal, hogy miért lenne előnyös mesterséges monopóliumot létrehozni a most még részben létező versenyző piac helyett.

A változtatási javaslat részletesen tárgyalja az illegális hulladéklerakás problémáját, ez viszont nem a koncesszor gondja lenne: a települési önkormányzatokra hárítaná ennek a költségét.

Az is érdekes, hogy az állam hat hónapos felmondási időt adna a koncesszornak, miközben az állam nem mondhatna fel neki. Fél év alatt komoly feladat lehet olyan új céget találni, ami átvenné az egész ország hulladékgazdálkodását.

A javaslatból emellett nem egyértelmű, hogy milyen lehetőségei vannak az államnak, ha koncesszor nem teljesíti elvárt színvonalon a feladatát. Ha mondjuk valahol leáll a szemétszállítás, az nagyon hamar egészségügyi veszélyeket idézhet elő.

Miközben a koncesszor garantáltan soha nem lehet veszteséges, az állam a koncesszor minden költségét, még a tőkeköltségét is megtéríti.

A tervezet értelmében az állam büntetné, ha valaki hulladékként feltüntetett anyagot termékként vagy melléktermékként használna fel. Nem világos ugyanakkor, hogy miért kéne mondjuk büntetni azt, ha valaki például újra felhasználná a meglévő kartondobozait.

Mivel nem túl sok cég lehet képes a teljes ország államosított hulladékkezelését átvenni, ezért megkérdeztük a Molt, hogy ők gondolkoznak-e az iparág átvételében. A cég ezt nem cáfolta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG