Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hulladékból kilowatt: India zöldenergiát termel az ételmaradékból


India vidéki körzeteiben száraz tehénlepényből, egyes városi közösségek viszont ételmaradékból hoznak létre biogázt, amelyből közösségi áramot termelnek
India vidéki körzeteiben száraz tehénlepényből, egyes városi közösségek viszont ételmaradékból hoznak létre biogázt, amelyből közösségi áramot termelnek

Négy évvel ezelőtt a szemétszállítás még egyetlen dolgot jelentett Savitri Bai Patil számára: bűzlő, rothadó szemétkupacokat a nyugat-indiai Pune város egyik kerületében. Most azonban az Ashok Meadows lakópark utcái, ahol él, tiszták, mivel a munkások mindennap összeszedik a lakosoktól a szemetet, és egy részét elektromos árammá alakítják.

A lakókomplexum 2017 óta szolgáltatja be az élelmiszer-hulladékot egy emésztőbe, amely biogázzá alakítja át. Az ebből nyert árammal működnek a helyi utcákat, parkot, szabadidős klubot és edzőtermet világító lámpák.

„Tiszta energia a rothadó ételmaradékokból, a zöldséghéjakból és más kidobnivalókból? Hihetetlen, hogy az elmúlt néhány évben mennyire megváltozott a hulladékgazdálkodás!” – mondta a 62 éves Bai Patil a Thomson Reuters Alapítványnak.

Az Ashok Meadowsban használthoz hasonló biogáz-generátorokat már több mint 75 helyen telepítettek Indiában.

A pune-i székhelyű Xeon Waste Managers (XWM) által kifejlesztett EnergyBin-rendszerek lehetővé teszik a közösségek számára, hogy a hulladékot ingyenes megújuló energiává alakítsák – mondta Jalaj Kumar Chaturvedi, a vállalat elnöke.

„Gyakori a napról napra duzzadó szeméttel túlterhelt hulladéklerakók látványa. De mivel az EnergyBin közvetlenül a helyszínen számolja fel a hulladékot, kíméljük a szemétlerakókat is” – mondta.

Rishika Mahalley, az Ashok Meadows lakója szerint a komplexum rendszere – amelyet a lakók üzemeltetnek és tartanak karban – segített megoldani azt a problémát, hogyan ártalmatlanítsák azt a közel egy tonna szemetet, amelyet a komplexum 550 lakása és a közös helyiségek naponta termelnek.

Máshol is használnak biogázt – például Kazahsztánban. Dauletkhan Sojtanov farmer, az aktöbei régióban található Silikti falu egyik gazdája saját maga fejlesztett ki egy biogáz-előállítót melegháza fűtésére
Máshol is használnak biogázt – például Kazahsztánban. Dauletkhan Sojtanov farmer, az aktöbei régióban található Silikti falu egyik gazdája saját maga fejlesztett ki egy biogáz-előállítót melegháza fűtésére

Mielőtt a közösség 2,3 millió indiai rúpiáért (31 000 dollárért) megvásárolta volna a generátort, a nem igazán megbízható önkormányzati szemétszállításra volt utalva, ami miatt gyakran felhalmozódott a hulladék – jegyezte meg Mahalley.

De „már megszabadultunk a zümmögő legyektől, a szúnyogoktól és más rovaroktól; emellett persze a konténerekben tárolt és a közüzemi szemétszállítókra váró szemét bűzétől is” – mondta.

Élelmiszerből áram – leesett a közös költség

Mahalley elmondta, hogy az Ashok Meadows lakói által fizetett hulladékgyűjtők naponta 550-600 kiló élelmiszer-hulladékot töltenek a biogáz-generátorba.

Ahogy a szerves anyag lebomlik, gyúlékony gáz keletkezik, amely főként metánból és szén-dioxidból áll.

A metánt ezután nyomás alá helyezik és egy áramfejlesztőbe vezetik, amely elégeti a gázt, és átlag napi 50 kilowattóra villamos energiát termel a lakóközösség számára.

Mahalley elmondta, hogy a biogázüzem telepítése előtt a komplexum naponta körülbelül 550 rúpiát (7,50 dollárt) költött az utcai lámpák és más közös létesítmények áramellátására – ez a költség mostanra gyakorlatilag eltűnt.

A lakosok emellett havonta akár hatezer rúpiát (82 dollárt) is megtakarítanak a kommunális szemétszállításon – mondta.

Kevesebb klímagáz jut a légkörbe

Jitendra S. Sangwai, a Csennai városbeli Indian Institute of Technology Madras vegyészmérnök professzora szerint a világszerte egyre népszerűbb és klímakímélő biogázüzemek legnagyobb előnye az, hogy képesek csökkenteni az globális felmelegedést gyorsító gázok kibocsátását.

Különösen nagy eredmény a metángáz-emisszió visszafogása, mivel ez a gáz rövid távon az éghajlatváltozás egyik hajtómotorja.

Bár világszerte számos kis méretű biogázüzem működik, az EnergyBinhez hasonló nagy biogáztermelők előnyeit csak azok a közösségek élvezhetik, amelyek megengedhetik maguknak a beruházást – tette hozzá Sangwai.

A franciaországi Méthavalor-gyárban tárolt élelmiszer-hulladék, amelyből metánt állítanak elő, mielőtt üzemanyaggá alakítanák a GNVert, a francia GDF Suez-csoport leányvállalata számára
A franciaországi Méthavalor-gyárban tárolt élelmiszer-hulladék, amelyből metánt állítanak elő, mielőtt üzemanyaggá alakítanák a GNVert, a francia GDF Suez-csoport leányvállalata számára

A rendszer megvásárlása, felállítása és karbantartása drága lehet – mondta.

Chaturvedi, az XWM elnöke szerint azonban az emésztőberendezések többféle előnnyel járnak.

A villamosenergia- és szemétszállítási költségek csökkentése mellett egyes települések ingatlanadó-visszatérítést kérhetnek, ami azoknak jár, akik saját maguk dolgozzák fel a szerves hulladékot. Ezzel ugyanis részt vállalnak abból az erőfeszítésből, hogy enyhítsék a hulladéklerakókra nehezedő súlyos terheket – mondta.

„Ezzel az adókedvezménnyel és az egyéb megtakarításokkal a generátorok három év alatt megtérülnek” – tette hozzá.

Zöld szemétfeldolgozás

Az indiai South Eastern Railways vasúttársaság (SER) székházában, egy kolkatai irodákból és személyzeti lakásokból álló komplexumban 2020 januárja óta működik egy ezer kilogramm kapacitású XWM-biogázfejlesztő.

Ez 1200 lakásnak, egy piacnak, egy szociális klubnak és egy kórháznak otthont adó komplexumot szolgál ki, amelynek konyhája egész nap élelmiszer-hulladékot termel.

Az emésztő telepítése előtt a napi egyszeri kommunális szemétszállítás nem volt elegendő arra, hogy az összes keletkező ételmaradéktól megszabaduljanak – mondta a helyi kórház vezető dietetikusa, dr. Sanchita Mazumder.

„Rémálom volt ennyi hulladékot kidobni. Gödröket kellett ásnunk a hátsó udvarban, hogy lerakjuk” – mondta, hozzátéve, hogy a kóbor állatok aztán kiásták a szemetet, és szétszórták a komplexumban.

A biogázegység telepítése óta ez nem jelent problémát – mondta, és megjegyezte, hogy a konyhai szemétből keletkező gáz segítségével a kórház nyolcvan százalékkal csökkentette a főzéshez használt PB-gáz felhasználását.

Azzal, hogy megtalálták a hulladék-feldolgozás jobb módját, a komplexum környékén a szemetelés is csökkent, mondta Altaf Hussain, a SER természetvédelmi osztályának vezetője.

„A legjobb az, ahogy a helyi lakók elsajátítják a tiszta szemétlerakási módszereket” – mondta.

A Thomson Reuters Alapítvány tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG