Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Humanitárius koronavírus-katasztrófa Brazíliában


A Jair Bolsonaro elnök és a kormány járványkezelése elleni tüntetés egyik résztvevője Brazíliavárosban, 2021. január 31-én
A Jair Bolsonaro elnök és a kormány járványkezelése elleni tüntetés egyik résztvevője Brazíliavárosban, 2021. január 31-én

A koronavírus-járvány „elhibázott” kezelése mára „humanitárius katasztrófát” okozott Brazíliában – közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet.

„Ezrével halnak meg brazilok a világjárványra adandó megfelelő válaszintézkedések iránti politikai akarat hiánya miatt” – írta friss közleményében a szervezet. Aláhúzták, hogy Jair Bolsonaro elnök kormánya tovább súlyosbította az egyébként is veszélyes helyzetet.

Előző héten a 212 millió lakosú országban regisztrálták a világon akkor feljegyzett összes halálos áldozat 26,2 százalékát, az új eseteknek pedig a 11 százalékát – mutattak rá, hangsúlyozva, hogy jelenleg Brazília a pandémia epicentruma.

A járvány eddig több mint 360 ezer emberéletet követelt a dél-amerikai országban, amely ezzel második a világon az Egyesült Államok után.

„Ezek a megrázó számok világosan bizonyítják, hogy a hatóságok kudarcot vallottak az egészségügyi és humanitárius válság kezelésében, valamint a lakosság, és különösen a legsérülékenyebb helyzetben lévők megvédésében” – közölte az MSF.

Bolsonaro hosszú időn keresztül elbagatellizálta a járványt, ellentmondott a szakértőknek a szükséges intézkedések bevezetését illetően, így jórészt helyi és állami szintre maradt a védekezés.

Átpolitizált járványkezelés

Az Orvosok Határok Nélkül szerint a „hatékony, központi és összehangolt” intézkedések hiánya jelentősen súlyosbította a válságot.

„A közegészségügyi intézkedések politikai csatatérré váltak. Ennek eredményeként pedig a tudományos megalapozottságú programokat politikai véleményekkel társítják” – jelentette ki a segélyszervezetet vezető Christos Christou.

A brazil törvényhozás felsőháza a napokban vizsgálatot indított Bolsonaro járványkezelése ügyében.

Az MSF elítélte, hogy Brazíliában sokan még mindig nem hordanak védőmaszkot, illetve nem tartanak egymástól elegendő távolságot, valamint azt is, hogy mindössze „félgőzzel” folyik az oltási kampány. A tomboló halálozási adatok jelentős részben a félretájékoztatás számlájára írhatók – emelték ki.

A segélyszervezet 1991 óta van jelen Brazíliában, a 27 szövetségi állam közül nyolcba küldtek orvoscsoportokat.

"Sokkal jobb kint, mint az osztályteremben" - iskola a strandon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG