Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonhatodik alkalommal került magánzárkába Navalnij


Navalnij és az összes politikai fogoly szabadon engedéséért tüntetnek Prágában 2024. január 21-én
Navalnij és az összes politikai fogoly szabadon engedéséért tüntetnek Prágában 2024. január 21-én

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkára február 6-án közölte, hogy öt nappal ezelőtt eddig nem tisztázott okok miatt megint büntetőzárkába helyezték a Kreml szókimondó bírálóját.

Kira Jarmis szerint Navalnij most tíz napra került magánzárkába. Mióta több mint három évvel ezelőtt bebörtönözték, a mostani a 26. alkalom, hogy ily módon büntetik Navalnijt, aki a mostanival együtt összesen 293 napot tölt magánzárkában jelenlegi börtönbüntetése alatt.

Harmadszor tették oda azóta, hogy 2023 decemberében átszállították az orosz sarkvidéken lévő Sarki Farkas börtönbe.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Navalnijt, aki 2020-ban kis híján belehalt egy Novicsok típusú idegmérgezésbe, amelyért a Putyin elnök utasítására eljáró orosz biztonsági alkalmazottakat teszi felelőssé, 2021. január 17-én vették őrizetbe egy moszkvai repülőtéren, amikor hazaérkezett Németországból, ahol a méregtámadás miatt kezelték.

Ezt követően két és fél év börtönbüntetést kapott, amiért külföldi lábadozása során megsértette egy korábbi feltételes szabadlábra helyezése feltételeit. A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Az ellenzéki politikus ellen hozott eredeti ítéletről sokan gondolják úgy, hogy koholt vádak alapján, politikai indíttatásra született.

2022 márciusában Navalnijt kilenc év börtönbüntetésre ítélték a bíróság megsértése, illetve csalás útján elkövetett sikkasztás vádjával, amit ő és támogatói politikai indíttatásúnak tartanak, és többször elutasítottak.

Később Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát szélsőséges szervezetnek minősítették és betiltották, ennek nyomán újabb nyomozás indult ellene szélsőséges tevékenység vádjával.

Tavaly augusztusban a bíróság 19 évre hosszabbította Navalnij börtönbüntetését, és egy még keményebb intézménybe küldte a maximális szigorral védett börtönből, ahol addig tartották fogva.

Navalnijt a Sarki Farkasba vitték át, amely különleges rendszerű börtön. Az ilyen létesítményeket tartják a legszigorúbbnak az orosz börtönrendszerben.

XS
SM
MD
LG