Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij arra buzdítja az oroszokat, hogy a szavazóhelyiségek elözönlésével tiltakozzanak


Alekszej Navalnij bírósági meghallgatása során, 2023. április 26-án
Alekszej Navalnij bírósági meghallgatása során, 2023. április 26-án

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető arra szólította fel honfitársait, hogy úgy tiltakozzanak a rezsim ellen, hogy az elnökválasztás napján pontban délben jelenjenek meg a szavazóhelyiségekben, így hosszú sorok alakuljanak ki.

„Ez a nemzeti érzés erős demonstrációja lehetne. Valódi szavazók az e-voksolás fikciójával szemben. Valódi emberek állnának sorba azért, hogy Putyin ellen szavazzanak, szemben a hamis és csaló igen voksokkal” – írta ügyvédjei útján Alekszej Navalnij a korábban Twitterként ismert X-en.

Az orosz elnök leghangosabb bírálójaként ismert politikus rámutatott, hogy ez teljességgel biztonságos és törvényes módja lenne a tiltakozásnak a három napra elnyújtott, március 17-ig tartó választáson.

A korrupcióellenes aktivista arra is kitért, hogy dél körül amúgy is hagyományosan sokan jelennek meg az urnáknál, így véleménye szerint „egyszerűen lehetetlen” lenne beazonosítani a protestálókat.

Ehhez kapcsolódóan: A szörnyeteg visszatér – Sztálin árnya vetül a putyini Oroszországra

„Nem lehetséges megállítani ezt az akciót. Nos, mit tehetnek? Bezárják délben a szavazóhelyiségeket? Putyint támogató megmozdulást szerveznek délelőtt 10 órára? Feljegyzik mindenkinek a nevét, aki délre jön, és felkerülnek a megbízhatatlan emberek listájára?” – tette fel a kérdést.

„Ez országos tüntetés lesz Putyinnal szemben, közel mindenki lakóhelyéhez. Mindenki számára elérhető, mindenhol. Emberek milliói vehetnek részt rajta, és tízmilliók lehetnek a szemtanúi” – húzta alá.

Hozzátette, hogy az ötlet régi barátjától, Makszim Reznyik egykori szentpétervári önkormányzati képviselőtől származik.

Az Oroszországot már több mint húsz éve vezető Putyint a héten jegyezték be hivatalos elnökjelöltként. Elemzők szerint semmi kétség a győzelme felől, ugyanis mostanra minden valódi riválisa vagy külföldre menekült, vagy rács mögött van.

Ehhez kapcsolódóan: Bejegyezték Putyint elnökjelöltként a választásra, amelyet biztosan megnyer

Bár az orosz választások sem nem szabadok, sem nem tisztességesek, a Kreml a legitimáció illúziójának céljából mégis kitart a megrendezésük mellett. A megfigyelők szerint számos ellenzéki jelöltet kizártak az elmúlt években, megfélemlítik a voksolókat, csalnak a szavazatszámlálás során.

„Már mondtam, hogy ha pusztán részt vesz valaki a választáson, és Putyin ellen voksol, azzal nem harcol ellene, hanem becsapja önmagát” – hangsúlyozta Navalnij.

„Valójában Putyin pontosan azt akarja, hogy ezt tegyék: jöjjön el és szavazzon, ahogy akar (Panfilova, a boszorkány mindent el fog intézni), de ne tegyen semmi mást” – fűzte hozzá.

Tavaly újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra, akit a bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában talált bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kell letöltenie a büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

XS
SM
MD
LG