Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a Mészáros Lőrinc cégéről írt cikkünk kapcsán


Vadai Ágnes azután fordult írásbeli kérdéssel a legfőbb ügyészhez, hogy megírtuk: valótlan tartalmú átadás-átvételi jegyzőkönyvek alapján vehetett át egy vasúti beruházást az állam Mészáros Lőrinc cégétől.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán azzal kapcsolatban, hogy az állam úgy vehetett át munkákat Mészáros Lőrinc cégétől, hogy még nem is készültek el – erről tájékoztatta Polt Péter Vadai Ágnest. A DK képviselője El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől című cikkünk nyomán fordult írásbeli kérdéssel a legfőbb ügyészhez.

Ehhez kapcsolódóan: El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől

Ebben arról írtunk, hogy a GSM-R nevű vasúti informatikai korszerűsítési program kivitelezője, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. nem tudta minden esetben határidőre teljesíteni az elvállalt munkákat. Ennek ellenére 2021 végén több vasúti pályaszakaszon úgynevezett készre jelentési dokumentumok készültek az el (nem) végzett optikai fejlesztésekről, amelyek alapján átadás-átvételi jegyzőkönyvek születtek, amelyeket az R-Kord, a MÁV és az akkor még létező (azóta az Építési és Közlekedési Minisztériumba olvasztott) Nemzeti Infrastruktúra Zrt. vezetői aláírásukkal hitelesítettek.

Ehhez kapcsolódóan: Úgy „meggyorsították” ötmilliárd forintból a Szeged–Röszke vasút fejlesztését, hogy csak 2025 legvégén lesz kész a szerződés szerint

Csakhogy a készre jelentések több esetben valótlan tartalmúak lehettek – ezt nemcsak egy lapunk birtokába jutott mérnöki jelentés támasztja alá, hanem néhány nyilvánosan elérhető adat is: többször előfordult, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság későbbi dátummal adott ki építési engedélyt ezeken a vonalszakaszokon mobil átjátszótornyok építésére, mint ahogy készre jelentették az optikai rendszert. Információink szerint ilyen ügyekben kifizetések is történtek az állam részéről.

Megkeresésünkre egyelőre sem a MÁV, sem az ÉKM, sem az R-Kord nem válaszolt.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG