Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hvg360: Hatvan iskolát zárhat be a kormány, de csak a választások után


A Magyar Falu Program keretében felújított tanterem a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Halmajon 2023. október 27-én (képünk illusztráció)
A Magyar Falu Program keretében felújított tanterem a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Halmajon 2023. október 27-én (képünk illusztráció)

Mintegy hatvan, kis létszámú iskolát zárhat be a kormány, ahol az osztálylétszám hétfős vagy kevesebb, de a lépéssel megvárják a június 9-i önkormányzati és EP-választásokat – írja a hvg360. A lap információi szerint még idén meglépik az iskolabezárásokat, azt az intézkedést, amellyel korábban a baloldali kormányokat kritizálták.

Az iskolabezárás a kis létszámú, jellemzően leszakadó térségekben található intézményeket érintheti, politikai okokból azonban megvárják a választásokat. A lap emlékeztet rá, hogy az Orbán-kormányok gyakran nevezték iskolabezárónak a baloldali kormányokat, a vasúti mellékvonalak bezárása miatt meg falurombolónak, miközben tavaly nyáron hasonló intézkedéseket hoztak.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is politikailag érzékeny kérdésnek nevezte az ügyet. „Az egy más kérdés, és jogos felvetés, hogy az iskolai struktúrát kell-e alakítani, vagy sem” – fogalmazott.

A hvg360 értesülései szerint azonban az oktatási kormányzat asztalán ott van a tervezett intézkedés, ami iskolabezárással jár. Információik szerint mintegy hatvan olyan iskolát zárnának be, amelyekben hétfős vagy alacsonyabb létszámú osztályok vannak.

Egy iskolabezárás miatti elégedetlenség könnyen veszélyeztetheti egy-egy kormánypárti polgármester újraválasztását, de nemcsak helyben, hanem országosan is árthat a Fidesznek egy iskolabezárási hullám, hiszen ronthatja a kormánypártok jelöltjeinek esélyét, sőt az általános politikai hangulat miatt ez a negatív hatás jelentkezhet az európai parlamenti választáson is – írja a lap előfizetéses rovata, a hvg360.

XS
SM
MD
LG