Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ideiglenesen lezárták Belarusz szárazföldi határait


Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy jachton a Fekete-tengeren 2021. május 29-én
Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy jachton a Fekete-tengeren 2021. május 29-én

Belarusz a koronavírus-világjárványra hivatkozva ideiglenesen megtiltotta állampolgárai többsége számára az ország elhagyását a szárazföldi határokon keresztül, sokak szerint a valódi cél azonban a szabadságjogok további korlátozása.

Az állami határbizottság arról számolt be, hogy a tilalom mindenkire vonatkozik a hivatalos úton lévő köztisztviselők, az állami közlekedési vállalatok alkalmazottai, illetve a külföldön állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők kivételével.

A tájékoztatás szerint az ország elhagyása légi úton továbbra is lehetséges, amennyiben az érintettek az indulást megelőzően legkevesebb tíz napot karanténban töltöttek, legyen szó akár belarusz, akár külföldi állampolgárokról.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető külpolitikai tanácsadója, Valerij Kovalevszkij a Twitteren élesen bírálta az intézkedést, leplezetlen törvénysértésnek nevezve a polgárok utazását súlyosan korlátozó rendeletet.

Feszült helyzet

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része hajlandó legitim elnökként elismerni Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben szankciókat vezettek be, és ezeket a Ryanair-incidens óta újabb büntetőintézkedések követték. Az Európai Unió például megtiltotta a belarusz légitársaságok számára a közösség légterének és repülőtereinek használatát, illetve felszólította az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét.

"Nem értük el végső célunkat" - Cihanovszkaja vezetésével is tüntettek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG