Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Idén eddig 67 újságíró halt meg munka közben


A koporsóban Arshad Sharif pakisztáni újságíró holtteste van Nairobiban, Kenyában 2022. október 24-én
A koporsóban Arshad Sharif pakisztáni újságíró holtteste van Nairobiban, Kenyában 2022. október 24-én

Oroszország ukrajnai háborúja, a haiti káosz és a mexikói bűnözői csoportok növekvő erőszakossága miatt 2022-ben harminc százalékkal megugrott a munka közben megölt újságírók száma az előző évhez képest – derül ki egy új jelentésből, amelyet pénteken tettek közzé.

A Nemzetközi Újságíró-szövetség szerint idén eddig 67 újságírót és médiában dolgozót öltek meg világszerte szemben a tavalyi 47-tel.

A brüsszeli székhelyű szervezet összesítése szerint jelenleg 375 újságírót tartanak fogva a munkája miatt, a legtöbbet Kínában, Mianmarban és Törökországban. A tavalyi jelentésben 365 börtönben lévő újságíróról számoltak be.

Miután emelkedik a meggyilkolt újságírók száma, a szövetség felszólította a kormányokat, hogy tegyenek határozottabb lépéseket az újságírók és a sajtószabadság védelme érdekében.

„A cselekvés elmulasztása csak felbátorítja azokat, akik az információ szabad áramlásának elfojtására törekszenek, és aláássa a vezetők felelősségre vonásának lehetőségét és annak biztosítását, hogy a hatalommal és befolyással rendelkezők ne álljanak a nyitott és befogadó társadalmak útjába” – mondta Anthony Bellanger, a Nemzetközi Újságíró-szövetség főtitkára.

A szervezet szerint az ukrajnai háborúról tudósítók közül tizenketten haltak meg, ez több, mint bármely más országban ebben az évben. A legtöbben ukránok, de voltak más nemzetiségűek is, mint például Brent Renaud amerikai dokumentumfilmes. Sok haláleset a háború első kaotikus heteiben történt, de a harcok elhúzódása továbbra is fenyegetést jelent az újságíróknak.

Akár hét évet is kaphat a Szabad Európa bebörtönzött belarusz újságírójának felesége

A szövetség közölte: a mexikói bűnszervezetek és a haiti zavargások is hozzájárultak a gyilkosságok megugrásához. 2022 az egyik leghalálosabb év volt az újságírók számára Mexikóban, amelyet jelenleg a háborús övezeten kívül a legveszélyesebb országnak tartanak az újságírók számára.

Pakisztánban adataik szerint öt újságírót öltek meg, és figyelmeztettek az újságírókat fenyegető új fenyegetésekre Kolumbiában, valamint arra, hogy a Fülöp-szigeteken az új vezetés ellenére továbbra is veszélyben vannak az újságírók.

A szövetség felhívta a figyelmet az Al Jazeera újságírójának, Shireen Abu Aklehnek a lelövésére is, aki egy palesztin menekülttáborról tudósított. Az arab hálózat a héten hivatalosan kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a nő halálát.

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Újságíró-szövetség több mint 140 ország hatszázezer újságíróját képviseli. A jelentést az ENSZ emberi jogok napja előestéjén tették közzé.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG