Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiugróan vad volt az időjárás most nyáron


Autóra borult fákat távolítanak el a vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén
Autóra borult fákat távolítanak el a vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén

Extrém meleg és száraz nyár volt az idei, miközben óriási viharok is dúltak. A károk mennyisége nőtt – a 2010-es árvizek óta nem fizettek ennyit a biztosítók a károsultaknak.

Ez volt az ötödik legmelegebb nyár Magyarországon 1901 óta, amióta mérik – állította az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az idei nyár 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Főleg a június–július volt igazán kiugró, noha a nyár elég hűvösen indult. Június 1-jén még 0,6 fokig hűlt a levegő a Nógrád megyei Zabaron. Június második felét viszont már egy hőhullám határozta meg; a legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb az ekkor átlagosnál.

Egy rövid hidegfront után július elején tetőzött a kánikula, az adonyi állomáson mért 40,2 fokos érték lett az év legmagasabb hőmérséklete. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő.

Emellé pedig meglehetősen száraz is volt a nyár az OMSZ adatai szerint. Az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei, és a teljes nyarat vizsgálva is lényegesen, 35 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint szokott.

Villámok Salgótarján felett 2021. augusztus 15-én
Villámok Salgótarján felett 2021. augusztus 15-én

A kifizetett összegeket tekintve kirívó volt az idei viharszezon – áll a hazai biztosítóknak a Portfólió.hu-nak küldött összesítésében. 2010 óta összesítik a kifizetéseket, azóta nem fizettek ennyit a károsultaknak. 2010-ben komolyabb árvíz volt az országban.

Most a biztosítók május 1-je és augusztus 31-e között több mint 9,1 milliárd forintot fizettek ki vagy különítettek el kárrendezésre csaknem 95 ezer bejelentés kapcsán. Előző évben 6,6 milliárd, azlőtt 4,1 milliárdot kellett fizetniük hasonló károkra.

A legtöbb bejelentés a július 9-i, valamint az augusztus 1-jei viharokat követte. Idén emellett kiugróan sok volt a jégkár.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG