Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Melegrekordok dőlhetnek meg, hőségriadó van az ország jó részén


2013. augusztus 8-án például Újpesten 40 fokot mértek, a Szabadság híd környékén is csak pár fokkal kevesebbet
2013. augusztus 8-án például Újpesten 40 fokot mértek, a Szabadság híd környékén is csak pár fokkal kevesebbet

Elképzelhető, hogy napokig rekordmeleg lesz Magyarországon, hőségriadó van a déli megyékben. Eső sem nagyon várható, a leégés veszélyeire figyelmeztetnek a meteorológusok, a tiszti főorvos pedig arra, hogy felrobbanhat a kocsiban hagyott öngyújtó.

Érdemes felkészülni az extrém melegre, mert már június 22-én melegrekordok dőlhetnek meg Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint. A hőség előrejelzésük szerint csütörtökig fokozódni fog.

Hőségriadót is elrendeltek négy déli megyében (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád), a napi középhőmérséklet sokfelé 26-27 fok fölött alakulhat, de a déli megyékben már a 29 fokot is meghaladhatja.

Ez csak a középhőmérsékletet jelenti, egy-egy időszakra akár 38 fok körülire fokozódhat a meleg egyes területeken. A legmagasabb nappali hőmérséklet a leghűvösebb vidékeken is felmehet 33 fok körülire. Emellett még késő este is meleg lesz, 23–29 fok körüli értékeket vár az OMSZ.

Magyarországon június 22-én egyébként 2000-ben volt legmelegebb, Tiszaroffon akkor 37,6 fokot mértek. A leghidegebb 1921-ben Dobogókőn volt, volt olyan időpont, amikor csak 3 fokot mutatott a hőmérő.

Ezzel párhuzamosan a déli megyékben különösen magas UV-terhelésre számíthatunk, de az OMSZ szerint az egész országban érdemes lesz védekezni a leégés ellen. Esőt sem várnak a napokban, legfeljebb az Északi-középhegység környékén kis eséllyel egy-két zivatart.

Külön a fővárost nézve egyébként a nyári csapadék eloszlása a szélsőségek felé tolódott: az extrém nagy esőzések és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza egyaránt növekedést mutat. Erről a Másfélfok írt bővebben.

Hőségriadó alatt naponta több mint két litert kell inni, elsősorban vizet, akkor is, ha nem érzi magát szomjasnak az ember. Fokozottan oda kell figyelni ilyenkor a krónikus betegekre, a gyerekekre és általában az idősekre.

A Népegészségügyi Központ (NNK) felhívta a figyelmet arra is, hogy senki ne hagyjon az autóban öngyújtót, fertőtlenítőt, hígítót, festéket, mert ezek is meggyulladhatnak ilyen melegben. Különösen ne hagyunk élőlényeket az autóban. A nagy hőségben nőhet a szén-monoxid-mérgezések esélye, jobban beszorulhat a levegő a kéményekbe is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG