Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Időközi választás Szekszárdon – a város működőképessége a tét


Jelöltek a szekszárdi időközi választáson 2022 novemberében. Forrás: Szabad Pécs
Jelöltek a szekszárdi időközi választáson 2022 novemberében. Forrás: Szabad Pécs

Sok múlhat a leendő új képviselőn, aki megnyeri az időközi választást Szekszárdon november 13-án. Elindul egy új irányba, olajozottabban működik majd a helyi döntéshozatal, vagy marad az elmúlt másfél évben beállt rend, és esély sem lesz arra, hogy Szekszárd előrébb lépjen?

Idén júliusban elhunyt Csillagné Szánthó Polixéna, a Fidesz–KDNP egyik szekszárdi önkormányzati képviselője, aki 2006 óta volt a szekszárdi közgyűlés tagja. A városban ismert és nem csak a fideszesek által kedvelt képviselőnő halála miatt időközi önkormányzati képviselő-választást írtak ki, amelyet vasárnap, november 13-án tartanak körzetében, Szekszárd 4-es számú önkormányzati választókerületében. Napra pontosan három évvel és egy hónappal a 2019-es választás után.

A héten Szekszárdon jártunk, hogy megtudjuk, mennyire mozgatja meg az embereket a választás, kit tartanak esélyesnek, mennyire számít vagy számít-e egyáltalán a személy maga, vagy csak pártszimpátia alapján döntenek, illetve milyen egyéb körülmények befolyásolhatják a választás kimenetelét.

A legtöbb megkérdezettnél érdeklődtünk arról is, hogy szerintük a szekszárdi polgármester nem titkolt rossz egészségi állapota miatt másképpen szavazhatnak-e. A Fidesz által indított polgármester, Ács Rezső 2019-ben megnyerte a választást, legyőzve kihívóját, az ellenzéki Éljen Szekszárd! (ÉSZ!) által indított Bomba Gábort.

Ács ugyanakkor kisebbségbe került a testületben az ÉSZ! mellett. Azóta azonban volt egy országgyűlési választás, ahol a város korábbi fideszes polgármestere, a már az előző ciklusban is parlamenti képviselő Horváth István nyert Harangozó Tamással (MSZP) szemben.

Fafaragó, „fősővárosi” fideszes

Most azonban a haláleset miatt újra helyi szinten szavaznak. A Fidesz a helyi politikai életben még nem kipróbált Szollár Zoltánt indítja. A mesterségét tekintve fafaragó, de mellette borkészítőként is tevékenykedő, az érintett választókörzethez tartozó Felsővárosban élő (vagy ahogyan rendszeresen hivatkozik rá: „fősővárosi”) Szollár abban is bízhat, hogy helyben közösségszervező emberként is ismert.

Habár népszerűségéről és politikusi alkalmasságáról megoszlanak a vélemények, a helyi szóbeszéd és az általunk Szekszárdon kérdezett mintegy ötven ember véleménye alapján mégsem esélytelen teljesen arra, hogy ő lehessen Szekszárd új városházi képviselője.

Miniszter kampányolt a helyi időközi választás előtt

A héten maga Lázár János építési és beruházási miniszter is Szekszárdon járt, hogy kampányoljon Szollár mellett. Lázár érkezését amúgy nagy titokban tartották, a kormánypárti média munkatársait persze értesítették az eseményről. Lázár természetesen ígérni érkezett, és ígért is.

Igaz, egyes ígéretei évekkel korábban is elhangzottak már. A szekszárdi uszodaberuházás állami átvétele is szerepelt Horváth István országgyűlési képviselőjelölti kampányígéretei között tavasszal. Most megint ez az egyik fő ígéret a Fidesz részéről az időközi választáson, mivel nem valósult meg máig, újra elő tudták venni.

Ahogy Ács Rezső szekszárdi fideszes polgármester is jóval aktívabb lett az elmúlt hetekben – legalábbis a Facebook-posztok tekintetében –, annyit szerepelt a saját oldalán, mint az azt megelőző négy-öt hónapban összesen. A Lázár-látogatásnak két posztot is szentelt az oldalát kezelő személy.

Az állam átveszi a fejlesztések egy részét

Ács főbb sarokpontokként említette, hogy ígéret szerint Szekszárd 2023 végére befejezi valamennyi, folyamatban lévő beruházását a kormány segítségével, s hogy a magyar állam átveszi az uszoda, a rekreációs központ és az új sportcsarnok fejlesztését. Ezek közül elsőként 2024-ig befejezik az uszoda építését, és vállalják az üzemeltetését is. 2026-ra pedig új, modern szülészeti blokk épül a kórház területén.

„Nekünk csak egy dolgunk van: vasárnap olyan közgyűlésről dönteni Szekszárdon, amelyik hosszú távon partnernek tekinti Magyarország kormányát!” – olvasható Ács Rezső oldalán.

Konstruktív politizálást ígérnek

A Fidesz helyben azzal kampányol, hogy ők konstruktív politizálásra készülnek, ehhez kérnek támogatást a szavazóktól, de a fideszes újságok is hangolnak, ők már messzebb mennek, arról írnak egyesek, hogy Szekszárd működőképessége, normális működése múlik a vasárnapi voksoláson.

Az általunk megkérdezett 45-50 lakos egy része és a nyilatkozatot nem vállalók túlnyomó többsége azt mondta, hogy nem érdeklődik a politika és a helyi közélet iránt, vagy csalódott. Sokan azt sem tudták, hogy időközi választás lesz.

Akik válaszoltak, azok Szollár Zoltán előnyének tartották, hogy kormánypárti képviselő, és hogy ebben a körzetben hosszú idő óta fideszes politikus volt a képviselő. Ugyanakkor sokan vitatják alkalmasságát.

Olyan megkérdezett is volt, aki bár azt mondta, a Fideszre fog szavazni (tehát nem Szollár nevét mondta), később azt említette, hogy elsősorban az alkalmassága miatt fogja a fideszes jelölt neve mellé húzni az ikszet.

Jelöltek a szekszárdi időközi választáson 2022 novemberében. Forrás: Szabad Pécs
Jelöltek a szekszárdi időközi választáson 2022 novemberében. Forrás: Szabad Pécs

Az ÉSZ! ismét női jelöltet indít, és ez be is jöhet

Több Fidesz-szavazó azt mondta, hogy mivel három és fél cikluson át egy kedves és dolgos nő volt a képviselőjük, így a hétvégén az ellenzéki ÉSZ! jelöltjére, Jantner Lászlóné Márkus Margitra adják a voksukat. Őt abszolút alkalmasnak tartják a feladatra, akkor is, ha más politikai formációhoz tartozik.

Jantner Lászlóné nem először indul, végigcsinált már egy kampányt, már 2019 őszén is az ÉSZ! képviselőjelöltje volt ugyanebben a körzetben. Ráadásul a 2019. őszi önkormányzati választáson is majdnem annyian szavaztak rá, mint az ellenfelére, Csillagnéra (47,22 százalékot, illetve 46,65 százalékot értek el 663, illetve 655 szavazattal).

Nem beszélve arról, hogy az érvénytelen szavazatok száma (habár ezt ma már nem lehet a valasztas.hu-n visszakeresni) jóval magasabb volt a különbségnél, harminc és negyven közötti. Több olyan ÉSZ!-tag vagy az ÉSZ!-t kedvelő szekszárdival is beszéltünk a napokban, aki még mindig felemlegeti mindezt, mondván, hogy nagyon furcsállja, hogy ennyi véletlenül vagy szándékosan elrontott szavazat volt az urnákban.

Az egészen biztos, hogy most nem fog kelleni 663 szavazat a győztesnek. És nem csak azért, mert a Mi Hazánk is ringbe száll, Babos Lászlót indítva, hiszen 2019 őszén is indult mi hazánkos jelölt (Vig Ádámra 86 fő voksolt, ezzel 6,13 százalékot ért el 2019. október 13-án), hanem kizárható, hogy egy időközi választáson elérje a részvétel a korábbi, nagy választásét. Akkor ötven százalék körüli volt a körzetben a részvétel, most a legtöbben 45 százalékra számítanak.

Nem fellebbezték meg a döntést

A Szabad Pécs tavasszal részletesen írt arról, hogy a kevés különbség és talán az idősek otthonában való szavazás körülményei miatt is meg lehetett volna támadni az akkori választási eredményt.

Ezt azonban nem tették meg, maga Jantnerné sem akarta akkor, mert az ÉSZ!-nek pont ugyanannyi mandátuma lett volna a szekszárdi közgyűlésben, ha végül az óvás után Jantnerné lett volna a győztes, mint úgy, hogy az elhunyt Csillagné került be közvetlenül.

Ez meg is történt, s emiatt eggyel több listás helyet kaptak az ÉSZ!-esek, mintha a 4-es körzetből is ők küldhettek volna képviselőt a közgyűlésbe. A listáról azonban nem Jantnerné jutott be, hanem az akkor még párbeszédes Zaják Rita, aki azonban másfél éve kilépett az ÉSZ!-frakcióból, ezzel megszűnt az ellenzék addig meglévő vékony, de a minősített többséget is jelentő többsége. Zajákkal együtt ugyanis nyolcfős volt a frakció a 15 fős közgyűlésben.

Fideszes, de nem tagja a frakciónak a polgármester

A polgármester, Ács Rezső ugyan fideszes, a Fidesz jelöltje volt, de nem tagja a Fidesz-frakciónak, és nem is mindig velük szavaz. Nem titkolt rossz egészségi állapota miatt már jó ideje alig vagy egyáltalán nem vesz részt a közgyűléseken, magyarul a legtöbb ügyben Ács Rezső nem szavaz.

A fideszes, de nem Fidesz-frakció-tag polgármester mellett van egy ötfős Fidesz-frakció, egy hétfős ellenzéki (Éljen Szekszárd!-) frakció és egy fő független képviselő, az expárbeszédes és volt ÉSZ!-frakció-tag Zaják Rita. A minősített többséghez Szekszárdon nyolc képviselő szavazata szükséges.

Ennek biztos megszerzésére kizárólag az ÉSZ!-nek van lehetősége, amennyiben a hétvégén az ő jelöltjük, Jantner Lászlóné nyer. Ha a fideszes Szollár Zoltán kapja a legtöbb szavazatot, akkor vele együtt hatfős lesz a Fidesz szekszárdi frakciója. Vagyis még ekkor sem lesznek többen, mint amekkora az ÉSZ! frakciója már jelenleg is.

A polgármester állapota befolyásolja a választókat

Arra nem lehet számítani, hogy a polgármester a jövőben többet lenne majd jelen. Ács Rezsőnél ugyanis gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan központi idegrendszeri, a szklerózis multiplexhez hasonló betegséget diagnosztizáltak, a polgármester által elmondottak és bejelentése alapján már a 2019. őszi választást követően.

Ács alkalmassága és esetleges lemondása azóta többször is felmerült a helyi közéletben. A Szabad Pécs írta meg azt is, hogy Ács mellé az egyik közgyűlésre bevittek egy külsőst is a terembe, egy szájról is olvasni képes jeltolmácsot arra az esetre, ha a polgármesternek meg kellene szólalnia, de nem értenék.

A polgármester nagyon nehezen mozog, és időnként gyakorlatilag beszédképtelen. Nyilvános megjelenése alig-alig volt az elmúlt egy évben, többek között erre hivatkozva vetik fel az ÉSZ!-esek időnként, hogy legjobb lenne – a városnak is és neki is –, ha lemondana. Mások azt mondják, hogy Ács szellemi képességeivel nincs gond, és érzéketlen, nem illő a lemondását emlegetni.

Elvennék a polgármestertől a napirendre vétel jogát

Beszéltünk Bomba Gáborral, az ÉSZ! alapítójával és frakcióvezetőjével, Ács Rezső korábbi kihívójával. Az ÉSZ! szerint Szekszárd nem halad előre, aminek egyik oka az, hogy Ács már nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, nem képes lobbizni a városért, tárgyalni, vinni és befejezni a projekteket. Az alpolgármestere vezeti le az üléseket, ő jár a legtöbb protokolleseményre is Ács helyett.

Bomba Gábor szerint ha nyernek is vasárnap, arra csekély az esély, hogy elérjék Ács lemondását, lemondatni pedig nem tudják. Az ezt célzó eljárást a kormányhivatal tudná elindítani.

Bomba úgy látja, hogy a nyolcfős, azaz minősített többséggel rendelkező és a korábbiaknál egységesebb ÉSZ!-frakció el tudná érni, hogy elvegyék a polgármestertől azt, amellyel gyakorlatilag Bomba szerint elhallgattatta mind az ellenzéki, mind a fideszes képviselőket is: a napirendre vétel jogát.

Ács ugyanis a Covid–19 miatt kiírt vészhelyzet és a polgármestereket felruházó különleges jogrend legvégén azt a döntést hozta, hogy ő legyen az egyedüli, aki dönthet a közgyűlésen is a napirendre vételről. Ha ő nincs jelen az ülésen, akkor nem vehet senki semmit napirendre, nem bocsáthat szavazásra. Ezt a védhetetlen hatalmat jelentő jogosítványt a minősített többség el tudná venni – hangsúlyozta Bomba, s azt ígérte, hogy meg is teszik, ha az ÉSZ! jelöltje, Jantner Lászlóné nyer. Ezért is lehet sorsdöntő a vasárnapi választás Szekszárdon.

  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG