Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Időt nyertek a magaspartnak a civilek Balatonaligán


A part, háttérben a kikötővel
A part, háttérben a kikötővel

Egyelőre nem épülhetnek tovább a balatonaligai magaspartra tervezett társasházak. A Pécsi Törvényszék az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére elrendelte az öt ház építésének felfüggesztését.

Közösségi oldalán számol be az AFE a bíróság döntéséről. Mint közleményükben emlékeztetnek, a fürdőegyesület bíróságon támadta meg a magaspartra tervezett, 105 lakásra kiadott építési engedélyt, azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a január 31-én megkezdett építkezés, amelynek során megbontanák az aligai löszfalat, ne folytatódhasson.

Ehhez kapcsolódóan: Vagyonkezelő, kormányrendelet, állami milliárdok: már minden szél a Club Aliga felé fúj

Mint írják, a törvényszék az azonnali jogvédelmet megadta, az építkezést le kell állítani. A végzés szerint a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak mint védendő értéket a Kp. 51. § (3) bekezdés alapján figyelembe kellett vennie.

A fürdőegyesület valószínűnek tartja, hogy az ügy bírósági perrel folytatódik majd. Mint írják, a balatonvilágosi önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester által beadott előterjesztés szerint az önkormányzat nem kíván perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében, pedig az egyesület szerint menthető, még nincs késő, ezért kérik a balatonvilágosi képviselők támogatását.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a Balatonnál településfejlesztési indokokkal megkezdett vagy tervezett építkezésekkel, amelyek ellen gyakran tiltakoznak civilek. Balatonaligáról január közepén írtunk legutóbb, amikor újabb építési engedélyeket adtak ki a területen környezetvédelmi hatástanulmány nélkül. Erről itt olvashat:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG