Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aligai civilek: Hiába ígérgetett Lázár János és a beruházó, mégis elvennék a Balaton-partot


A part, háttérben a kikötővel a Club Aliga területén
A part, háttérben a kikötővel a Club Aliga területén

Harminc év civil munkája semmisülhet meg, ha Rákosi után a hazai milliárdosok újra lezárhatják az aligai parti sétányt – mondta a Szabad Európának az Aligai Fürdőegyesület helyettes vezetője azzal kapcsolatban, hogy újabb építési engedélyeket adtak ki a területen környezetvédelmi hatástanulmány nélkül. A part menti közparkban kikötőépület, a magas parton öt hatemeletes lakóház kapott engedélyt.

Bukovszki András emlékeztetett arra, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter júliusban a parlamentben azt ígérte: a helyiek akarata ellenére nem indul beruházás a Balatonnál.

„Én azok közé tartozom a kormányzatban és a kormánypártban, akik azt mondják, hogy a Balaton partjára csak azt és csak olyat lehet építeni, amit a helyi közösség megenged és lehetővé tesz. Ha a helyi közösség képviselő-testülete, amely a helyi demokrácia letéteményese, úgy dönt, hogy ez az ingatlan beépíthető, ezt a magyar Országgyűlésnek vagy a kormánynak kétségbe vonni joga nincsen”írta akkor közösségi oldalán a miniszter. Lázár azt ígérte, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az Országgyűlés elé terjeszti az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.

Ezzel szemben most mégis kiadták az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részét képező kikötőépületre, amely egy közpark területén épülne meg. Mivel a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a projektet, könnyedén építési területté minősítették át a közutakat és a közparkot. A helyi lakosok sérelmezik, hogy nem ismerhették meg az építési engedélyt és a terveket sem, nem észrevételezhették – mondta a Szabad Európának Bukovszki András, aki a balatonvilágosi önkormányzat képviselője is.

Hozzátette, hogy kiadtak egy másik építési engedélyt is, amely alapvetően megváltoztatja a természetes környezetet és a tájképet. A magas parton öt, 18 méter magas, hatemeletes lakóépület kapott engedélyt. Ez egy fél város, több mint száz lakás – magyarázta. A kormányhivatal nyilvános felületére csak egy helyszínrajzot töltöttek fel. Mivel utcaképet, látványtervet nem közöltek, a helyi lakosoknak esélyük sincs megismerni, hogy a magas part tetejére milyen volumenű épületeket terveznek – tette hozzá.

Bukovszki András szerint a kiemelt kormányrendelet szállodafejlesztésre ad lehetőséget, ezzel szemben a beruházás speciális státuszát arra használják, hogy egy zárt magánlakópark épüljön. Milliárdosoknak terveznek ide zárt villaparkot és zárt lakóparkot, megszüntetik a közfunkciókat, közben természet- és tájképrombolást okoznának – jelentette ki az Aligai Fürdőegyesület helyettes vezetője.

Korábbi cikkünk a témában: „Aliga Trianonját” akadályoznák meg a kiszorítástól tartó civilek

A beruházó Bayer Zrt. ugyanaz a cég, amely Zuglóban is vitás gigaberuházásba kezdett – hívta fel a figyelmet.

Bukovszki András szerint nem igaz, amit a beruházó állít, hogy biztosítja a hozzáférést a parti sétányhoz. Mint mondta, az egyetlen oda vezető út már nem közút, bármikor lezárhatják. Egy 540 méteres partszakaszt, amelyen a parti sétány is húzódik, már felparcelláztak és eladtak a parttal együtt milliárdosoknak. Szerinte a megmaradt parti sétány is építési telek lesz, hol lesz így hozzáférése a parthoz a helyieknek? – tette fel kérdést, amit meg is válaszolt: átverés az egész, csak mese, hogy a lakosság is használhatja majd. Megsemmisítik a Balaton természetes környezetét, teljesen tájidegen épületeket terveznek oda – tette hozzá.

December 21-én adták ki az építési engedélyt a 18 méteres épületekre. 15 napon belül lehet bírósághoz fordulni, január 9-ig azonban igazgatási szünet volt, nem ketyegett a határidő. Úgy számol, hogy még 11 napjuk van a jogvesztő határidőig. Kérték a kormányhivataltól az ügyféllé minősítést, de ez még nem történt meg. Csak ezt követően tudnak betekinteni a dokumentációba.

Mint mondta, örülnek a fejlesztéseknek, nem akarnak semmit reflexből megfúrni, de olyan beruházást nem tudnak támogatni, ahol a magántulajdonos elveszi a közfunkciót. A beruházó nem ismeri el a helyi településrendezési szerződést és építési szabályzatot, továbbá településképi engedélyt sem kell kérnie, gyakorlatilag azt csinál, amit akar a kiemelt kormányrendelet miatt – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Vagyonkezelő, kormányrendelet, állami milliárdok: már minden szél a Club Aliga felé fúj

Felidézte, hogy 1948-ban Rákosiék kártalanítás nélkül elvették a tulajdonosoktól ezt a 47 hektárt, a helyiek elől pedig lezárták a Balaton-partot, zárt objektum lett, fegyveres őrök védték, itt nyaraltak a pártfunkcionáriusok, de Brezsnyev, Honecker és Ceaușescu is járt itt. A rendszerváltáskor állami tulajdon maradt, az egyesületük pedig azért küzdött harminc évig, hogy visszacsatolják a településhez a területet a közutak, közterek révén. Ez a három évtizedes civil munkájuk semmisült meg, amikor két éve egy kormányrendelettel kiemelt beruházássá minősítették a területet. Most, mint fogalmazott, a milliárdosok akarják elvenni a helyi lakosság és a turisták elől a Balaton-partot.

Kerestük az ügyben a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Miniszériumot és a Club Aliga területén a beruházást végző Bayer Construct Zrt. is, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG