Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így bénítja az Iránban élő afgánok mindennapjait, hogy nem tudnak bankkártyához jutni


„A metróban bankkártyával kell fizetni. Készpénzt nem fogadnak el – mondta egy afgán. – Néhány iráni vesz nekünk jegyet készpénzért, de mások nem”
„A metróban bankkártyával kell fizetni. Készpénzt nem fogadnak el – mondta egy afgán. – Néhány iráni vesz nekünk jegyet készpénzért, de mások nem”

Az Iránban élő afgán migránsok nehezen tudják elintézni a legrutinszerűbb ügyeket is, mivel nem jutnak hozzá a mobiltelefon-szolgáltatásokhoz, a metrójegyhez, de néha még a napi kenyérhez sem. Arról beszéltek, hogy megnehezítik az életüket a korlátozások, amelyek a hosszú távú bevándorlókat és a papírok nélkül érkezőket egyaránt érintik.

Irán modern, új fizetési rendszereket vezet be, hogy állampolgárai könnyebben használhassák a tömegközlekedést és könnyebben jussanak a támogatott árú kenyérhez. Az országban élő afgánok azonban azt mondják, hogy a bevándorlási politika miatt – amely korlátozza a bankkártyához való hozzáférésüket – ők kimaradnak a kedvezményekből.

Az afgán bevándorlók arra panaszkodnak, hogy a bankkártyák hiánya megnehezíti a metró használatát, a mobiltelefon-szolgáltatások elérését, sőt még a napi kenyérhez való hozzájutást is.

Mirvaisz, aki több mint húsz éve él a délnyugati Siráz városában, azt mondja, hogy a korlátozások növelik azt a nyomást, amellyel ő és más afgánok nap mint nap szembesülnek Iránban.

„Minden migránsnak ezzel kell szembenéznie – mondta Mirvaisz, aki csak a keresztnevét adta meg a Szabad Európa Azadi Rádiójának adott telefonos interjúban. – Akár Sirázban, akár Teheránban vagy Iszfahánban élsz, a migránsok Irán-szerte szenvednek és nyomás alatt vannak.”

Digitális megosztottság

Az alapvető szolgáltatásokhoz az évekkel ezelőtt bevezetett bankkártya-követelmények miatt nem tud hozzáférni a nagyszámú iráni afgán közösség sok tagja. Miközben Irán végrehajtotta a nagy ugrást az internetes bankolás, az online vásárlások és a digitális kártyaolvasók felé, a migránsoknak még mindig személyesen kell bemenniük a bankba, ha pénzt akarnak felvenni vagy átutalni.

Néhány Iránban élő afgán azt mondja, hogy egyáltalán nem tud bankszámlát nyitni, míg mások arra panaszkodnak, hogy korlátozzák a felvehető összeget. A mobiltelefon-szolgáltatáshoz való hozzájutást megnehezítette, hogy Irán lecsapott a nem regisztrált SIM-kártyákra.

A problémát súlyosbítja, hogy a menetjegyek vagy a pékségekben a támogatott termékek megvásárlására bevezetett új intelligens kártyák igényléséhez bankkártyára van szükség, ami azt jelenti, hogy az afgánok kénytelenek kerülőutat találni, hogy olcsó ételhez jussanak vagy utazni tudjanak.

Irániak állnak sorban egy teheráni pékség előtt, hogy hagyományos kenyeret vásároljanak
Irániak állnak sorban egy teheráni pékség előtt, hogy hagyományos kenyeret vásároljanak

A 26 éves Mohamad Amiri több mint két éve él Teheránban feleségével és gyermekével, de még mindig nehézségekbe ütközik a mindennapi feladatok elvégzése során.

„A teheráni metróban bankkártyával kell fizetni. Készpénzt nem fogadnak el – mesélte az Azadi Rádiónak egy WhatsApp-üzenetben. – Néhány iráni vesz nekünk jegyet készpénzért, de mások nem.”

„Sajnos afgán migránsként nincs jogunk bankkártyához, de még SIM-kártyához sem. Ez igazi probléma számunkra” – mondta.

Mirvaisz ugyanilyen frusztrációt él át. Elmesélte, hogy ha az utastársak nem hajlandók elektronikus bérletet vásárolni, akkor neki és más afgánoknak taxival kell utazniuk, ami sokkal drágább.

Szerinte ugyanez a helyzet a pékségekben is, ahol nemrég vezettek be egy új okosrendszert, amelyhez speciális kártyákra van szükség. Ezek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy egy államilag támogatott számláról intézzék a vásárlást.

A kezdeményezésről a kormányhivatalnokok azt mondják, hogy az a támogatások hatékonyabb elosztásának, az egekbe szökött liszt- és a kenyérárak kompenzálásának és a csalás megszüntetésének módja.

„Megnehezítik az életünket”

A tisztviselők tagadták, hogy bárkit is kizárnának, és ígéretet tettek arra, hogy orvosolják az új rendszerekből eredő nehézségeket, mondván, hogy a bankkártyák használatának vannak alternatívái, és hogy a teheráni metróban ingyen utazhatnak a fizetési problémával küzdő afgán állampolgárok. Az Azadi Rádiónak nyilatkozó afgánok azonban azt mondták, hogy a valóság nagyon más.

„A feleségem hatszor ajánlott pénzt a péknek, de nem fogadta el, azt ismételgette, hogy bankkártyával kell fizetni – mesélte Mirvaisz. – Vannak olyan irániak, akik felajánlják a kártyájukat, de ezer emberből egy. Ők odaadják a kártyájukat cserébe a készpénzért, így segítenek megoldani a problémát.”

„Elmegyünk a bankba, nem fogadják el az útlevelünket, elmegyünk SIM-kártyát venni, nem fogadják el az útlevelünket – mondta még. – A metró használatának egyszerűnek kellene lennie, de a kormány megnehezíti a migránsok dolgát.”

Migránsok milliói

Becslések szerint hárommillió afgán él Iránban, sokan közülük papírok nélküli menekültek és migránsok. Sokan panaszkodnak széles körű diszkriminációra és visszaélésekre.

2021-ben – a tálibok afganisztáni előretörése, majd hatalomra jutása közepette – több mint egymillió afgán kelt át Iránon. Jelentések szerint az iráni hatóságok a nemrég érkezettek több mint felét kitoloncolták.

Sok iráni afgán migráns évtizedekkel ezelőtt, a politikai zavargások és a háború közepette költözött az iszlám köztársaságba, emellett Irán régóta célország az idénymunkát kereső afgán vendégmunkások számára.

A migránsokat Iránban hivatalosan két kategóriába sorolják: okmányokkal – útlevéllel, tartózkodási vagy bevándorlási kártyával – rendelkezőkre és olyanokra, akiknek nincsenek papírjaik. Ez utóbbi csoportba tartoznak azok az afgánok, akiknek soha nem volt útlevelük a hazájukban.

Irán egyéves tartózkodási engedélyt biztosít az újonnan érkezőknek, és teljes körű hozzáférést a banki és szociális szolgáltatásokhoz – beleértve az egészségbiztosítást is – minden olyan migráns számára, aki hivatalosan regisztráltatja magát a belügyminisztériumban. A minisztérium szerint több mint kétmillió külföldi állampolgár tett eleget a követelményeknek és szerepel a nyilvántartásban.

A gazdasági válsággal, egekbe szökő inflációval és az emelkedő élelmiszerárakkal küzdő Irán azonban gyakran kifejezte aggodalmát a földjén tartózkodó, papírokkal nem rendelkező afgánok száma miatt.

Az Amirihez hasonló, okmányokkal nem rendelkező afgánoknak kevés reményük van arra, hogy hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz. Még azok is, akiknek tartózkodási engedélyük van, csak a tartózkodás egyéves időtartamára kaphatnak bankszámlát.

„Nem nyithatunk bankszámlát, mert nincsenek személyi okmányaink – mondta Amiri. – Több banknál is jelentkeztünk, de azt mondták, hogy várnunk kell. Szóval csak várjuk, hogy mi fog történni. A bankkártya nélkülözhetetlen a mindennapi élethez.”

Szöveg: Michael Scollon az Azadi Rádió tudósítója Fresta Negah tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG