Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így kerülik meg az orosz oligarchák a szankciókat


A milliárdos fivérek, Putyin gyermekkori barátai: Arkagyij és Borisz Rotenberg
A milliárdos fivérek, Putyin gyermekkori barátai: Arkagyij és Borisz Rotenberg

Az iStories és a Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) oknyomozó újságíróinak egy csoportja részleteket tárt fel arról, miként próbálja elrejteni vagyonát Putyin orosz elnök belső köre az ukrajnai háború miatt elrendelt szankciók elől.

A két csoport június 20-án közzétett jelentésében, amelynek megállapításait több mint ötvenezer, 2013 és 2020 között elküldött e-mail és dokumentum kiszivárogtatására alapozták, vázolja, hogy a milliárdos fivérek, Putyin gyerekkori barátai, Borisz és Arkagyij Rotenberg hogyan mozgat cégeket a világ körül. „Mint a sakkfigurákat. Éppen akkor nyílnak új bankszámlák, amikor másikakat lezárnak, a tulajdonosi struktúrák pedig átalakulnak, válaszul az új szankciókra vagy a szabályozók kérdéseire.”

Nem tudni, miként tett szert az e-mailekre a nyomozásban részt vevő több mint hatvan újságíró.

„A Rotenberg-akták azt mutatják, hogy a szankciók ellenére Putyin családtagjai és cimborái nemcsak hogy külföldön tudják tartani luxusvagyonuk nagy részét, de továbbra is képesek külföldi eszközökbe fektetni” – mondja Roman Anin, az iStories főszerkesztője. Az iStories egy nonprofit médiaplatform, amelyet Oroszország vezető oknyomozó újságírói alapítottak.

„Most először láthat a nyilvánosság teljesebb képet azokról az összetett taktikákról, amelyeket a színfalak mögött alkalmaznak az elszámoltathatóság kikerülésére” – tette hozzá.

A Krím 2014-es orosz annektálása után vezette be sok nyugati ország az első szankciókat Oroszország leggazdagabb emberei ellen. Az ukrajnai invázió 2022. februári megindítása óta Oroszországot újabb 11 szankcióval sújtotta az Európai Unió, Washington és szövetségeseik – ezek 1571 embert és 241 vállalatot, több tízmilliárd dolláros vagyont érintenek.

A vagyonbefagyasztás és vízumtilalmak miatt Oroszország leggazdagabb emberei közül sokan hanyatt-homlok igyekeztek biztonságos menedéket keresni vagyonuknak külföldön, nyugati emberek segítségével – mutatta ki a vizsgálat.

„Ezeket az oligarchákat a Nyugat azért szankcionálja, hogy megbüntesse őket. A szankciók aláásása lehetetlen lenne nyugati támogatók – ügyvédek, bankárok, tanácsadók és más szakemberek – nélkül” – mondja Miranda Patrucic, az OCCRP főszerkesztője.

„A hadseregek nem csak a harctéren mozognak – ott vannak az irodákban Európában és az Egyesült Államokban, és a világ polgárainak kárt okozva táplálják ezt a rendszert” – teszi hozzá.

XS
SM
MD
LG