Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Így telnek a napjaim” – oroszországi börtönéből jelentkezik a Szabad Európa újságírója


Alszu Kurmaseva a vádlottak ketrecében ül a tárgyalóteremben Kazanyban 2023. október 20-án
Alszu Kurmaseva a vádlottak ketrecében ül a tárgyalóteremben Kazanyban 2023. október 20-án

„Ma kivittek bennünket sétálni a nagyjából négyszer hat méteres udvarra” – írta nemrég a Szabad Európa (RFE/RL) újságírója, Alszu Kurmaseva, aki Kazanyban van előzetes letartóztatásban már egy hónapja.

„Negyven kört futottunk, ez szerintem úgy ezer méter lehet. Aztán nyújtás és guggolás jött. Az őr nagyon meglepődött. Úgy tűnik, ritkán történik ilyen.”

Kurmaseva beszámolója a szűk börtönudvaron végzett testgyakorlásról egészen más, mint amiről férje, Pavel Butorin újságíró – aki a Current Time, az RFE/RL és az Amerika Hangja orosz nyelvű csatornájának vezetője, és Kurmasevához hasonlóan az RFE/RL prágai központjában dolgozik – írt november 17-én X-en, a korábbi Twitteren.

Butorin azt írta: Kurmaseva rendszerint úgy ünnepli Csehországban a szabadságharc és a demokrácia napját, hogy a családjával és a barátaival együtt részt vesz a hagyományos szabadságsétán, amelyet a bársonyos forradalmat kirobbantó és az elnyomó csehszlovák kommunista rezsim bukását elősegítő, 1989-es diákmenet nyomvonalán tartanak.

A kettős, orosz–amerikai állampolgárságú Kurmaseva, aki mintegy 25 éve a Szabad Európa tatár–baskír szolgálatánál dolgozott, május közepén hagyta el Prágát, hogy családi vészhelyzet miatt a szülőföldjére, Tatárföldre utazzon.

Október 18-án vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Ezt a jogi meghatározást 2012 óta használja Oroszország a kormány politikáját bírálók megbélyegzésére és megbüntetésére. Egyre gyakrabban alkalmazzák ürügyként oroszországi civil szervezetek és médiacsoportok bezárásához is, amióta a Kreml megindította Ukrajna elleni háborúját.

A bíróság határozata alapján Kurmaseva legalább december 5-ig előzetes letartóztatásba marad a kazanyi SZIZO–2 vizsgálati börtönben, Oroszországban azonban gyakori, hogy többször is meghosszabbítják a fogvatartási időket.

Kurmaseva tud levelezni a családjával, a barátaival és a támogatóival, bár minden üzenet először a cenzorokhoz kerül.

„Minden reggel 6 órakor kelünk a SZIZO-ban – írta. – De a lámpák egész éjjel égnek halványan a cellában. A reggeli zabkása és édes fekete tea. Ezután kitakarítjuk a cellát – a padlót, a falakat. Ebédidőben egy órára kiengednek bennünket a levegőre.”

Alszu Kurmaseva
Alszu Kurmaseva

„Van egy könyvtár, de zárva tart – folytatta. –Körülbelül tíz könyv van a cellában, többnyire detektívtörténetek és a kereszténységről szóló könyvek, valamint néhány kötet pszichológiáról és az önelfogadásról.

Naponta többször újraolvasom, amit írtok – mondta egyik levelezőtársának. – Már elolvastam két könyvet azok közül, amelyek a cellában voltak. Kértem még néhányat, de nem tudom, mikor kapom meg.”

A fogvatartottak hetente kétszer zuhanyozhatnak. Kurmaseva azt mondja, hogy csak tíz nap után használhatta először a zuhanyt.

A cellája, amelyen három társával osztozik, hideg – írta több üzenetében is.

Kurmaseva hozzátette, hogy örményül tanul, és megpróbálja elsajátítani az észak-kaukázusi dargva nyelvet is, hogy gyorsabban múljon az idő. Emellett tatárra tanítja egyik cellatársát.

„Így telnek a napjaim” – írta.

Az RFE/RL bebörtönzött újságírói: Alszu Kurmaseva, Ihar Loszik, Andrej Kuznyecsik és Vlagyiszlav Jeszipenko
Az RFE/RL bebörtönzött újságírói: Alszu Kurmaseva, Ihar Loszik, Andrej Kuznyecsik és Vlagyiszlav Jeszipenko

Kurmaseva egyike annak a négy Szabad Európa-újságírónak (Andrej Kuznyecsik, Ihar Loszik és Vlagyiszlav Jeszipenko mellett), akik jelenleg a munkájukkal kapcsolatos vádak miatt vannak börtönben. Jogvédő csoportok és az RFE/RL többször is felszólított a szabadon bocsátásukra, mondván, hogy tévesen vették őrizetbe őket.

Loszik a Szabad Európa belarusz szolgálatának bloggere és munkatársa. 2021 decemberében több vádpontban is elítélték, többek között „a közrendet súlyosan sértő akciók megszervezéséért és előkészítésért”. Összesen 15 év börtönt kapott.

Kuznyecsiket, a Szabad Európa belarusz szolgálatának webszerkesztőjét 2022 júniusában hat év börtönbüntetésre ítélték egy alig néhány órán át tartó tárgyaláson „szélsőséges szervezet létrehozásáért vagy abban való részvételért”.

Az ukrán–orosz kettős állampolgár Jeszipenkót, aki a Crimea.Realitiesnek, a Szabad Európa ukrán szolgálata regionális hírportáljának dolgozott, 2022 februárjában hat év börtönre ítélte egy orosz bíró a megszállt Krím félszigeten egy zárt ajtók mögötti tárgyalást követően. „Robbanóanyag birtoklása és szállítása” volt a vád, amit határozottan tagad.

Írta Robert Coalson RFE/RL, az RFE/RL Idel.Realities tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG