Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így tervezi kihozni Washington az amerikai katonákat segítő afgánokat


Az Afgán Nemzeti Hadsereg egyik tagja a bagrami amerikai légitámaszpont előtt szelfizik 2021. július 5-én, miután minden amerikai és NATO-katona elhagyta a bázist
Az Afgán Nemzeti Hadsereg egyik tagja a bagrami amerikai légitámaszpont előtt szelfizik 2021. július 5-én, miután minden amerikai és NATO-katona elhagyta a bázist

Az Egyesült Államok július végén megkezdi azoknak az afgánoknak a kimentését, akik a csaknem húsz évig elhúzódó háború alatt segítették az amerikai hadsereget. Egyelőre nem világos, hogy hány emberről van szó, és addig hol lesznek, amíg a vízumkérelmüket el nem bírálják.

A Fehér Ház július 14-én jelentette be az Allies Refuge műveletet. Közölték, hogy először azok repülhetnek el Afganisztánból, akik különleges bevándorlóvízumot kértek, és már folyamatban van a tartózkodási engedélyük elbírálása. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki a biztonsági aggályokat említette, ezek miatt nem mondhatja el, hogy várhatóan hány afgán lesz az első járatokon, és hová viszik őket.

"Tudják, hol vagyok": bosszútól rettegnek az amerikaiaknak segítő afgán tolmácsok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:15 0:00

De addig hol lesznek?

Biden elnökre nyomást gyakorolt a Kongresszus több tagja annak érdekében, hogy álljanak elő egy tervvel a tolmácsoknak és másoknak, akik az amerikai hadsereggel dolgoztak, és ezért a tálibok megtorlásával néznek szembe, amikor a jövő hónapban az Egyesült Államok az utolsó katonáját is kivonja Afganisztánból. A Biden-kormányzat még nem tett említést olyan harmadik országról vagy amerikai területről, amely befogadhatná az afgánokat addig, amíg elbírálják a vízumkérelmüket. John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy meg nem határozott számú helyszínt tekintenek „potenciális jelöltnek" erre, de még nem hoztak végleges döntést.

"A tálibok bevették magukat a lakóházakba" - civilek a kereszttűzben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Videón, ahogy a tálibok kivégzik a magukat megadó afgán katonákat

Közben az Egyesült Államok elítélte, hogy a tálibok minden bizonnyal afgán kommandósokat végeztek ki. Ned Price külügyi szóvivő „kegyetlen” cselekedetnek nevezte ezt. Price július 14-én azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nincs oka kétségbe vonni egy olyan videó hitelességét, amely szerint a tálibok 22 afgán kommandóst lőttek le, miután azok megadták magukat. A CNN az általa hitelesnek minősített felvételeket mutatva arról számolt be, hogy a mészárlás júniusban történt, elszenvedője az afgán különleges erők egyik egysége volt a türkmén határ közelében, Faryab tartományban, Dawlat Abad városában. A videón a kommandósok megadják magukat a városért vívott csata után, majd lelövik őket, és a holttestüket ott hagyják a földön.

A tálibok tűzszüneti javaslata

Közben egy afgán kormánytárgyaló szerint a tálibok három hónapos tűzszünetet javasoltak hétezer harcosuk szabadon bocsátásáért cserébe.

„Ez nagy követelés" – mondta Ahmad Nader Naderi, a tálibokkal folytatott béketárgyalásokban részt vevő kormánycsapat egyik kulcsfontosságú tagja július 15-i kabuli sajtótájékoztatóján. Naderi szerint a fegyveresek azt is követelik, hogy vezetőik nevét távolítsák el az ENSZ feketelistájáról.

Az afgán kormány nem reagált azonnal hivatalosan a fegyveresek ajánlatára, amely akkor érkezett, amikor a tálib harcosok folytatják térnyerésüket az amerikai erők felgyorsított kivonulása közepette.

Kabul tavaly több mint ötezer tálib foglyot engedett szabadon, hogy segítsen elindítani a dohai béketárgyalásokat, ám a megbeszéléseken ez ideig nem sikerült semmilyen politikai rendezésről sem megállapodni. Naderi a fegyvereseket azzal vádolta meg, hogy a tálibok félmilliárd dollárnyi kárt okoztak kormányzati épületek elpusztításával 29 tartomány 116 körzetében.

XS
SM
MD
LG