Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így változik a Pfizer hatásossága, vizsgálták a delta-variánsnál is


A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinái egy szöuli oltóközpontban, Dél-Koreában 2021. március 10-én
A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinái egy szöuli oltóközpontban, Dél-Koreában 2021. március 10-én

A második oltás beadása után öt hónappal 88-ról 47 százalékra csökken a Pfizer-vakcina hatékonysága. A kutatók 2020 decembere és 2021 augusztusa között beoltott 3,4 millió ember adatainak elemzése után jutottak erre a következtetésre.

A tekintélyes orvosi szaklapban, a The Lancetben publikált elemzés szerint a világjárvány negyedik hullámáért felelős és pillanatnyilag Magyarországon is a legtöbb koronavírusos megbetegedést okozó delta-variáns ellen egy hónappal az oltást követően 93 százalékos volt a Pfizer hatékonysága, míg négy hónappal később már csak 53 százalék.

A koronavírus többi variánsa ellen 97 százalékos és 67 százalékos védelmet nyújt a vakcina.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a készítmény megvéd a legrosszabbtól, vagyis a kórházba kerülést elkerülhetetlenné tévő súlyos tünetektől vagy a haláltól, ugyanis még fél évvel a második oltás beadása után is kilencvenszázalékos védelmet nyújt a Karikó Katalin kutatásainak felhasználásával készített oltóanyag.

Boostert javasolnak a Pfizerből és a Modernából

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közben bejelentette, hogy emlékeztetőoltást javasol a Pfizer és a Moderna vakcinájából. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a koronavírus elleni antitestek előállításának képességét a legyengült immunrendszerű, például a szervátültetett betegeknél.

Azt írják, noha nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírus ellen védett embereknél a harmadik oltás képes antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védettséget.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG