Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így zajlott egy önkéntes ukrán katona temetése Ukrajnában


Volodimir Loszev temetése 2022. május 16-án az ukrajnai Zorija Trudában
Volodimir Loszev temetése 2022. május 16-án az ukrajnai Zorija Trudában

A virágba borult, Odessza-környéki település temetőjében hantolták el Julija Loszeva férjét, miután a nemrég még kamionsofőrként és darukezelőként dolgozó férfi önkéntes katonaként elesett az orosz hadsereggel vívott háborúban.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy bár a ceremónián katonazenekar játszott, és díszlövésekkel búcsúztatták Volodimir Loszevet, a látszat ellenére nem hivatásos katonát temettek.

Mindössze három hónappal ezelőtt a 38 éves férfi még polgári szakmájában dolgozott, hogy eltartsa a családját Ukrajna délnyugati részén. De aztán megkezdődött az orosz invázió, és minden megváltozott.

„Soha nem szolgált a seregben, de már a háború első napján jelentkezett” – emelte ki Loszev sógora.

Az ukrán fegyveres erőknél nagy hiány volt képzett sofőrökből, ezért hamarosan be is hívták, így hátrahagyta feleségét és tizenéves fiait, és két-három hetes kiképzésre utazott a nyugati országrészbe.

Nem sokkal később már a kelet-ukrajnai fronton harcolt, családjával azonban nem osztotta meg, pontosan hova vezényelték. Egy nap jött a telefonhívás, amelytől rettegtek: Loszev egyik társa közölte Julijával férje halálhírét.

Julija Loszeva végső búcsút vesz férjétől 2022. május 16-án Zorija Truda temetőjében
Julija Loszeva végső búcsút vesz férjétől 2022. május 16-án Zorija Truda temetőjében

Aknára hajtottak

A férfi május 7-én vesztette életét Szeverodonyeck közelében. A tájékoztatás szerint ráhajtott egy út mentén elhelyezett aknára, a detonációban a katonai járműben ülő többi személy is megsebesült, ő maga pedig már a helyszínen meghalt. A térségben dúló heves harcok miatt ráadásul nem volt könnyű elszállítani a holttestét, napokig tartott, mire sikerült.

Május 16-án Julija a házuk előtt várta, hogy megérkezzen a halottaskocsi férje koporsójával. Az utcában sok gyászoló összegyűlt, akik közül egyesek tiszteletük jeleként letérdeltek, ahogy elhaladt előttük az autó az ukrán zászlókkal díszített faluban.

Mielőtt leeresztették a sírba a koporsót, a zokogó nő a temetőben még utoljára megcsókolta férjét, aki mindössze néhány hét alatt civilből katonává vált, majd tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG