Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz támadások, a NATO szerint Ukrajna megnyerheti a háborút


Egy kilőtt orosz tank lövegtornyát nézi egy helyi lakos a Harkivtól keletre fekvő, visszafoglalt Mala Rohan településen 2022. május 15-én
Egy kilőtt orosz tank lövegtornyát nézi egy helyi lakos a Harkivtól keletre fekvő, visszafoglalt Mala Rohan településen 2022. május 15-én

Az ukrán haderő újabb orosz támadásokra készül az ország keleti részén, miközben a NATO főtitkára úgy vélekedett, hogy az offenzíva továbbra sem a Kreml tervei szerint halad, így Kijev akár meg is nyerheti a háborút.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be vasárnap éjjeli videóüzenetében, hogy jól halad az ellentámadás az ország második legnagyobb városának számító Harkiv környékén.

„Újabb támadási kísérletekre számítunk Oroszország részéről a Donyec-medencében, illetve a dél-ukrajnai mozgások intenzívebbé válására” – mondta.

„A megszállók még mindig nem akarják beismerni, hogy zsákutcába jutottak, és az úgynevezett különleges műveletük kudarcot vallott” – tette hozzá az államfő.

Tanácsadója, Olekszij Aresztovics pedig azt közölte, hogy az ellentámadás hatására orosz csapatokat vezényelnek át Harkiv térségéből a Donyec-medencébe.

Szakértők szerint a február 24-én megindított orosz invázió nem érte el eredeti célját, az ország gyors elfoglalását és a kormány megdöntését, ami részben a vártnál sokkal erőteljesebb ukrán ellenállás és a logisztikai problémák számlájára írható. Moszkva idővel újratervezte a műveletet, kivonta csapatait a főváros környékéről, és április közepe óta minden erejével a keleti és déli országrészre fókuszál.

Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett el, a nemzetközi közösség pedig egyre határozottabban támogatja Ukrajnát, miközben számos ország súlyos szankciókat is elrendelt az agresszorral szemben.

„Van, aki a mosógépében talál gránátot” – kifosztott ukrán otthonok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:50 0:00

„Ukrajna megnyerheti a háborút”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség vasárnapi külügyminiszteri ülésén kiemelte, hogy a háború nem Moszkva tervei szerint halad.

„Nem sikerült bevenniük Kijevet, visszavonulnak Harkiv környékéről, a Donyec-medencei fő offenzíva pedig leállt. Oroszország nem teljesíti stratégiai célkitűzéseit – szögezte le, hozzátéve, hogy folytatni kell Kijev támogatását. – Ukrajna megnyerheti a háborút” – fogalmazott.

Vadim Deniszenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó előrehaladásról számolt be az északi régióból, és rámutatott, hogy a védelmi erők már szinte a két ország közötti határig visszaszorították az oroszokat.

Aresztovics közölte, hogy a visszavonuló orosz csapatokat Luhanszkba csoportosítják át. Tájékoztatása szerint fő feladatuk az, hogy átvegyék az ellenőrzést Szeverodonyeck felett, de egyelőre ebben sem értek el nagy eredményeket.

Ukrajna máris szolgálatba állította a frontokon az Egyesült Államoktól kapott új tüzérségi fegyvereket, miután a kijevi amerikai nagykövetség szerint egy kivételével már mind a kilencven ígért eszközt leszállították.

Eközben Észtországban a NATO hétfőn megkezdi a valaha volt egyik legnagyszabásúbb hadgyakorlatát. A Sün elnevezésű, két hétig tartó műveletben tíz ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, illetve a szövetséghez várhatóan hamarosan csatlakozó Finnország és Svédország mintegy 15 ezer katonája vesz részt.

Finnország hivatalosan május 15-én jelentette be, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz, néhány órával később pedig a hagyományosan szintén semleges Svédország kormánya is támogatásáról biztosította a belépést, aminek nyomán néhány napon belül Stockholm is követheti Helsinki példáját.

Magyar vétó

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácsülésükön ismét az ukrajnai helyzeről és az orosz szankciókról egyeztetnek. A találkozón Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője is jelen lesz.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter reggel hangsúlyozta, hogy a huszonhét tagállam közül már mindössze egy blokkolja az olajembargó bevezetését. „Az egész uniót túszul ejtette egyetlen tagállam” – húzta alá.

Diplomáciai források szerint a szóban forgó tagállam Magyarország.

Ukrajnában a hétvégén is heves harcok folytak, még a nyugati Lvivben, a lengyel határ közelében is becsapódott négy rakéta egy katonai létesítménybe. Senki nem sebesült meg, két manőverező robotrepülőgépet pedig megsemmisített az ukrán légvédelem. Utoljára május 3-án érte támadás a várost.

A déli Mikolajivban hétfő reggel sokan robbanások hangjára ébredtek. Eközben a mára csaknem porig rombolt Mariupol utolsó ellenállási bástyájának számító acélüzemben továbbra is mintegy hatszáz ukrán katona tartózkodik a föld alatti bunkerekben, akiknek már az ivóvizük is fogytán van.

Zelenszkij elmondta, hogy napi szinten „nagyon összetett és kényes tárgyalások” folynak az ott rekedt emberek kimenekítéséről.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG