Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

III. Károly néven lép trónra az új brit uralkodó


Károly herceg elmondja a királynő beszédét a brit parlament megnyitóján a Lordok Házában Londonban 2022. május 10-én.
Károly herceg elmondja a királynő beszédét a brit parlament megnyitóján a Lordok Házában Londonban 2022. május 10-én.

A tragikus sorsú Diana hercegnő egykori férje hároméves kora óta a trón örököse, 73 évesen ő a legidősebben trónra lépő brit uralkodó. II. Erzsébet halálával a Brit Nemzetközösség élén 56 ország és 2,4 milliárd ember királya lesz.

A névválasztás volt az új király uralkodásának első döntése: négy neve közül – Károly, Fülöp, Artúr, György – bármelyiket választhatta volna. Bár ő a trónörökös, fia, Vilmos herceg nem lesz automatikusan walesi herceg, ezt a címet apja kell, hogy ráruházza.

Várhatóan szombaton kiáltja ki Károlyt hivatalosan is királlyá a londoni Szent Jakab-palotában a Trónra lépési tanács. Ez a testület mások mellett az uralkodó munkáját segítő Titkos Tanács tagjaiból – korábbi és jelenlegi magas rangú parlamenti képviselőkből –, valamint néhány magas rangú köztisztviselőből és London főpolgármesteréből áll.

Ezen a ceremónián elméletileg több mint 700 ember jogosult részt venni, de a BBC beszámolója szerint a rövid határidő miatt a tényleges létszám valószínűleg sokkal kevesebb lesz. A tanács 1952-es legutóbbi ülésén mintegy 200-an vettek részt.

Az ülésen II. Erzsébet királynő halálát a Titkos Tanács Lord elnöke (jelenleg Penny Mordaunt parlamenti képviselő) jelenti be, és egy kiáltványt is felolvasnak. Ennek szövege változhat, de hagyományosan imák és fogadalmak sorozata, amelyekben dicsérik az előző uralkodót, és támogatást ígérnek az újnak. Ezt a kiáltványt ezután számos magas rangú személy írja alá, köztük a miniszterelnök, Canterbury érseke és a kancellár.

Mint minden ilyen ceremónia esetében, itt is figyelmet fordítanak majd arra, hogy mit változtattak, bővítettek vagy frissítettek egy új korszak jeleként.

A koronázás

Az előkészületek miatt a koronázásra valószínűleg még hetekig, akár hónapokig várni kell. II. Erzsébet királynő 1952 februárjában került a trónra, de csak 1953 júniusában koronázták meg. Az elmúlt 900 évben a Westminster Abbeyben tartották a koronázást, Hódító Vilmos volt az első uralkodó, akit ott koronáztak meg, Károly pedig a 40. lesz.

Maga a koronázási ceremónia egy anglikán vallási szertartás, amelyet Canterbury érseke végez. A szertartás csúcspontján Szent Edward koronáját helyezi Károly fejére – egy tömör arany koronát, amely 1661-ből származik. Ezt a koronát az uralkodó csak a koronázás pillanatában viseli (nem utolsósorban azért, mert a súlya 2,23 kg).

A királyi esküvőkkel ellentétben a koronázás állami esemény, a kormány fizet érte, és végső soron dönt a vendégek listájáról.

Károly 1948. november 14-én született a Buckingham-palotában nagyapja, VI. György uralkodása idején. Háromévesen trónörökös lett, miután VI. György 1952-ben meghalt. Az övé a leghosszabb trónörökösi időszak a brit birodalom történetében.

Károly 1981-ben vette feleségül Lady Diana Spencert, Diana hercegnét. Két gyermekük született Vilmos és Harry. A házasság 1996-ban válással végződött, egy évvel később Diana meghalt egy autóbalesetben, Párizsban. Károly 2005-ben újranősült, felesége Camilla Parker Bowles. Az új brit uralkodó elkötelezett környezetvédő, birtokai vannak, alapítványt és biogazdálkodású farmot működtet például Erdélyben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG