Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Íme a „Medúzarobot”, amely begyűjti a tengeri szemetet


A Medúzarobot egy kis, távirányítású katamarán, amely összeszedi a szemetet a víz felületéről. A kép a franciaországi Cassis kikötőjében készült, 2021. július 5-én.
A Medúzarobot egy kis, távirányítású katamarán, amely összeszedi a szemetet a víz felületéről. A kép a franciaországi Cassis kikötőjében készült, 2021. július 5-én.

A dél-franciaországi Cassis a turisták kedvelt célpontja. A festői idillt azonban valami nagyon elcsúfítja: a kikötőben úszó szemét, benne eldobott flakonokkal és immár a pandémia kellékeivel, az orvosi maszkokkal.

A helyi hatóságok viszont előrukkoltak egy megoldással, egy távirányítású, elektromos meghajtású sárga csónakkal, amely az öbölt bejárva egy hálóba gyűjti a szemetet.

A Jellyfishbot, azaz Medúzarobot bőröndnyi méretű és ezért olyan kis zugokba is befér, ahol összegyűlik a szemét, de ahová az emberi takarítóknak nehéz bejutniuk.

„Bárhová bemegy” – meséli Nicolas Carlesi, aki vízalatti robotikából szerzett doktorátust és akinek cége, az IADYS létrehozta a tisztítórobotot.

Világszerte kísérleteznek tenger-tisztító robotokkal

Nem a Medúzabot az egyetlen eszköz, amelyet be lehet vetni a tengereket fojtogató műanyaghulladékkal szemben. A San Diego-i nonprofit cég, a Clear Blue Sea is kifejlesztett egy prototípust, amelyet FRED névre kereszteltek el.

A holland RanMarine tengeri technológiai cég pedig egy Waste Shark, azaz „Szemétcápa” nevű eszközt hozott létre, amelyet már bevetettek a rotterdami kikötő megtisztítására.

A francia Medúzarobot közben már 15 francia kikötőben dolgozik és Calaresi cége szerint már Szingapúrba, Japánba és Norvégiába is eladtak belőle. A vállalat most helyezte üzembe a bot autonóm módon üzemelő változatát.

Calaresi szenvedélyes tengerész és búvár és azt mondta, azután született meg benne az ötlet, hogy nyaralásai során temérdek szemetet látott a kikötőkben.

Arra gondoltam: miért ne könnyítsük meg ezt nehéz és hálátlan tevékenységet, a szemét összegyűjtését? És létrehoztuk ezt a robotot”.

XS
SM
MD
LG