Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új tulajdonosa van az Indexnek, távozik a főszerkesztő


Visszavásárolta az Index.hu Zrt. részvényeit az Indamédia Network Zrt. a Magyar Fejlődésért Alapítványtól, ezzel az újság az Indamédia-csoport tagjaként folytatja a működését, jelentette be az új tulajdonos a Kreatívnak küldött közleményben.

Közös megegyezéssel távozik az Indextől Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő, valamint Sztankóczy András vezető szerkesztő. Mindketten a nyár közepe óta töltötték be ezeket a pozíciókat, a szerkesztőség tagjainak tömeges felmondását követően.

Az index.hu új, november 23-án azonnali hatállyal kinevezett vezérigazgatója Starcz Ákos, a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa lesz, aki ezzel bekerül az Indamédia igazgatósági testületébe is. Starcz cége a múlt héten olvadt be az Indamedia-csoportba, emlékeztet a Kreatív, és meg is szólaltatta az új vezetőt az Index helyzetéről.

Starcz Ákos indoklása szerint „az Indamedia az idei évben folyamatosan finanszírozta az Indexet. A nagyobb gond az, hogy nem látszik az üzleti tervben, hogyan lehetne működőképesebb az Index. Az is fontos, hogy így tiszta cégjogi struktúra jön létre, az Indamedia maximálisan felelős lesz a leányvállalat működéséért, a korábbi együttműködésben ez kevésbé volt egyértelmű".

A nyár végi visszaesést követően az Indexnek sikerült ismét visszakapaszkodnia a három legolvasottabb magyar híroldal közé a 24.hu és az Origo mellé, de az Indamédia közleménye azt állítja, ez nem jelentett anyagi biztonságot.

„A digitális reklámpiacon tapasztalható általános drasztikus visszaesés jelentősen érzékelteti hatását a mindennapi működés során. A fenntartható, eredményes gazdálkodás feltételeit az elmúlt hónapokban nem sikerült kialakítani, az újság folyamatos finanszírozásra szorul. A stabil pénzügyi háttér megteremtésének feltételeit az Indamedia most meghozott döntése biztosítja"- magyarázzák a legfrissebb fejleményeket a közleményben.

A nyári tömeges felmondás idején a figyelem központjába került Bodolai László is, aki a hétfői tulajdonosváltás után nem marad az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, de médiajogászi pozícióját megtartja a szerkesztőségben.

A szakmai vezetést is átalakítják az Indexnél: nem neveznek ki új főszerkesztőt Szombathy Pál helyére, szerkesztőbizottsági formában átmenetileg a főszerkesztő-helyetteseket kérik fel a közös irányításra.

Starcz Ákos a Kreatívnak azt mondta, nem Szombathy Pál személyével volt problémájuk. Hozzátette, az index.hu csapata megtarthatja önállóságát, nem vonják össze Indamédia többi szerkesztőségével.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG