Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indiában tárgyal az orosz elnök, újabb fegyvervásárlások jöhetnek


Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2021. november 18-án
Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2021. november 18-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Narendra Modi indiai kormányfővel tárgyal Újdelhiben. Egyesek szerint újabb fegyvervásárlásokról is megállapodás születhet, miközben már megkezdődött az Sz–400-as orosz légvédelmi ütegek leszállítása az országba.

Ez mindössze a második külföldi útja Putyinnak a koronavírus-járvány tavalyi kezdete óta, miután júniusban Genfben egyeztetett amerikai kollégájával, Joe Bidennel. A mostani tárgyalás napirendjét a fegyvervásárlással kapcsolatos, illetve az energetikai kérdések uralják.

2018. október elején jelentették be hivatalosan, hogy a felek szerződést írtak alá az Sz–400 Triumf típusú légvédelmi rendszer eladásáról 5,43 milliárd dollár értékben. Ennek keretében a dél-ázsiai ország öt ezredkészletet kap. Az első elemeket előző héten szállították le, a teljes rendszer telepítése pedig várhatóan 2024 végére zárul le.

Emiatt felmerült az amerikai szankciók elrendelésének veszélye is Újdelhivel szemben. Amikor a NATO-tag Törökország döntött hasonló vásárlásáról, Washington büntetőintézkedéseket foganatosított, és kizárta Ankarát az ötödik generációs F–35-ös vadászbombázók gyártási programjából.

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője november 23-án közölte: még nem döntöttek arról, hogy India esetében is alkalmazzák-e az átfogó szankciókat magában foglaló CAATSA-törvényt. Ezt a jogszabályt 2017 végén fogadták el, válaszul az amerikai választásokba történő beavatkozásra és Moszkva ukrajnai szerepvállalására.

Mint mondta, megbeszélések zajlanak a két ország közötti védelmi partnerség keretében, amely „mindkét fél számára és az indiai–csendes-óceáni térség szabadsága és nyitottsága szempontjából is fontos”.

Elemzők szerint India úgy kalkulál, hogy a Kína feltartóztatását célzó amerikai stratégiának és az erősödő kétoldalú viszonynak köszönhetően végül mentességet fog kapni a szankciók alól.

Az indiai védelmiminiszter-helyettes előző héten arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány tisztában van az esetleges amerikai korlátozások veszélyével, azonban „szuverén döntéseket” fog hozni az ország védelmi szükségleteinek figyelembe vételével.

„Az Sz–400-as egy hatékony rendszer, amellyel rendkívül nagy területek folyamatos légvédelme is biztosítható. Ennek nyomán jelentősen javulni fognak az ország légvédelmi képességei” – hangsúlyozta.

Közös front Kínával szemben?

A világ legnépesebb demokráciájának számító India tagja a Quad nevű együttműködésnek Ausztráliával, Japánnal és az Egyesült Államokkal. Mind a négy országnak konfliktusokkal terhelt a kapcsolata Kínával.

India a szomszédos Kínát tartja magára nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetésnek. A két atomhatalom tavaly kisebb összetűzésbe is keveredett a vitatott himalájai határterületen. A konfliktus több tucat áldozatot követelt mindkét oldalon.

Újdelhi az ország nyugati részébe kívánja telepíteni a légvédelmi ütegeket, a kínai és a pakisztáni határvidék közelébe. A rendszer a tervek szerint jövő év elején kezdi meg működését, teljes kapacitását pedig 2023-ra éri el – írta a The Times of India.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) arról számolt be, hogy Oroszország India legnagyobb fegyverszállítója, 2016 és 2020 között az orosz fegyverexport 23 százaléka ide irányult. Az orosz fegyverek részesedése az indiai importban ugyanakkor 70-ről 49 százalékra csökkent ebben az időszakban, miután az újdelhi kormány a korábbi szovjet és orosz eszközök lecseréléséről, korszerűsítéséről határozott, és egyre több felszerelést vásárol Franciaországtól, Izraeltől és az Egyesült Államoktól.

Modi emellett meghirdette Made in India nevű programját a védelmi szektorban, így bizonyos vásárlásoknál megkövetelik a hazai gyártást és a technológiatranszfert.

India ennek ellenére továbbra is szándékozik vásárolni Oroszországtól, például hadihajókat, katonai repülőgépeket, páncélozott harcjárműveket. Emellett több mint hétszázezer darab AK–203-as gépkarabélyt fognak gyártani Indiában – mondta az ország moszkvai nagykövete a TASZSZ orosz hírügynökségnek novemberben.

Járványellenes együttműködés

Vlagyimir Putyint elkíséri útjára Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszter, illetve Igor Szecsin, a Rosznyeft energetikai óriásvállalat vezérigazgatója is.

Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója múlt héten bejelentette, hogy a felek tíz különböző megállapodást is aláírnak majd a vizit során. „Nagy fontosságot tulajdonítunk fejlődő kapcsolatainknak Indiával” – szögezte le.

A világjárvány és a vakcinák kapcsán is megbeszélés várható. A világ legnagyobb oltóanyaggyártójának számító Indiában már jóváhagyták a Szputnyik koronavírus elleni készítményét, az előállítását is megkezdték.

India számára Oroszország az afganisztáni helyzet tekintetében is fontos partner. Az országban, ahol az iszlamista tálibok nyáron átvették az uralmat, India és Pakisztán régóta vetélkedik egymással, miközben Kína is egyre nagyobb befolyásra tesz szert.

Készült az AFP, a TASZSZ és a The Times of India tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG