Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erőre kapott az indiai variáns, ismét a brit nyitás elhalasztását emlegetik


Az utasok hőmérsékletét megmérik, amikor bejelentkeznek a nyugat-londoni Heathrow repülőtérre, 2021. április 29-én
Az utasok hőmérsékletét megmérik, amikor bejelentkeznek a nyugat-londoni Heathrow repülőtérre, 2021. április 29-én

Megugrott a koronavírus indiai mutánsával fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban, ezért Matt Hanock egészségügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy újratervezik a nyitási menetrendet.

Eredetileg június 21-én lenne a Felszabadulás napja, amikor a tervek szerint gyakorlatilag mindenütt megszűnne a kötelező maszkviselés.

A The Guardian beszámolója szerint azonban, miután két nap alatt 28 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságban a koronavírus indiai mutánsával fertőzöttek száma, a teszteredményektől teszik függővé az enyhítéseket.

Az indiai variánssal fertőzöttek száma 2323-ról emelkedett hétfőről szerdára 2967-re, a valós szám azonban vélhetően ennél is magasabb. A lap szerint a jövő hét számai döntőek lehetnek a lazítási menetrend szempontjából.

Az Egyesült Királyságban már áprilisban megjelent a koronavírus indiai mutációja, a B.1.617.2 vírustörzs.

A The Guardian idézi Matt Hanockot, aki szerint hat új területet azonosítottak az indiai változat lehetséges gócpontjaként az adatok elemzése alapján, beleértve az utazási útvonalakat és a szennyvízteszteket. Emiatt felgyorsítják a tesztelést és az oltást Bedfordban, Burnley-ben, Hounslow-ban, Kirkleesben, Leicesterben és North Tyneside-ban.

Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint még nem azonosították egyetlen fertőzöttnél sem az indiai mutánst, de például Romániában már igen. Szakértők szerint az nem kérdés, hogy megjelenik-e nálunk is, csak az, hogy mikor.

XS
SM
MD
LG