Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Húsz országnál is többen jelent már meg az indiai vírusmutáció. Mit tudunk róla?


Kezelésre érkező beteg mentőben várakozik egy indiai járványkórház előtt Ahmadábád városban, 2021. április 20-án
Kezelésre érkező beteg mentőben várakozik egy indiai járványkórház előtt Ahmadábád városban, 2021. április 20-án

Lángolnak a szabadtéri krematóriumok máglyái Indiában, ahol új, kétszeresen mutáns koronavírus-variáns jelent meg. Mit lehet tudni erről a mutánsról, amely egyre több európai országban bukkan fel, ezt igyekezett összefoglalni Facebook-posztjában Jakab Ferenc virológus. Magyarországon az indiai mutáns, az országos tiszti főorvos keddi tájékoztatója szerint, még nem jelent meg.

A virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Virológia Pécs közösségi oldalán felidézi, hogy 2020 októberében jelent meg az új variáns Indiában, ahol összesen 13 mutációt azonosítottak. Ezek közül kettő jelentősebb változást kell számon tartani, amelyek a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be. A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelent meg.

Hatékonyabban fertőz

Jakab Ferenc ugyanakkor hozzáteszi, hogy noha igen komoly fertőzési hullámot él át India, még nem tudni biztosan, hogy a megugró fertőzési szám egyértelműen csak az új variáns megjelenéséhez köthető-e. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy az új mutáció hatására a vírus hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket. A kutatók mégis arra következtetnek, hogy az indiai variáns nem terjed olyan gyorsan, mint a brit, amelynek hatására a fertőzöttek száma igen rövid idő alatt jelentősen megugrott számos országban.

Mutáns házasságok: veszélyes új Covid-variánsok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

A brit variánst nehéz „kiszorítani”

Az indiai mutáns már 2021 első negyedévében több kontinensen, Európában és az Egyesült Államokban is megjelent. Azt ugyanakkor, hogy milyen hatása lehet az indiai mutánsnak és az Indiában felpörgött járványnak Európára, Jakab Ferenc szerint még nem tudni biztosan.

Nem tudni azt sem, hogy az indiai mutánsnak lesz-e „ereje” olyan mértékben terjedni, mint a jelenleg domináns brit variánsnak. A brit variánst nehéz „kiszorítani”, de az indiai mutáns terjedését Jakab professzor szerint az oltási stratégia és az átoltottság mértéke, valamint a járványügyi intézkedések betartása is befolyásolja. A kutató hangsúlyozza, hogy a variánsok kialakulása és az átoltottság között egyértelmű az összefüggés.

Minél többet oltunk, annál kevesebb lehetőséget adunk a vírusnak a fertőzésre, és így a replikáció következtében kialakuló variánsok, mutánsok megjelenésére.

Előfordulhat az újrafertőződés

Azzal kapcsolatban, hogy hatásosak-e a jelenlegi vakcinák az indiai mutáns esetében, a kutató azt írja, az új mutációk lehetőséget adnak a vírusnak, hogy valamilyen szinten elkerülje a mostani oltások által generált immunválaszt. Az erre vonatkozó vizsgálatok még zajlanak, de amennyiben ez így van, úgy előfordulhat a reinfekció, tehát bárki újra megfertőződhet a vírussal. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy ebben az esetben a klinikai tünetek jóval enyhébbek lehetnek, mint az első fertőzés esetén.

Jakab Ferenc szerint az szinte biztos, hogy folyamatosan új variánsok jönnek létre, számos mutánstörzs gyorsan elhal, de van olyan eset is, amikor egy mutáns erősebbé válik. Mint írja, azért is fontos az átoltottság, hogy „​megállítsuk a vírus folyamatos replikációjából származó variánsok kialakulását”.

A virológus szerint „​remény az, hogy lassan, csökkenő amplitúdóval, de szépen lecseng, kiég a járvány”.

A The New York Times hétfői beszámolója szerint az Indiában tomboló koronavírus-járvány naponta hússzor több halálos áldozatot követel a kontinensnyi országban, mint februárban. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarországon még nem találkoztak az indiai kettős mutáns okozta megbetegedéssel.

Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos hétfőn az ATV-n arról beszélt, hogy szerinte rossz pillanatban engedélyezték a teraszok megnyitását, mert az indiai új variáns, amiben dupla mutáció van, már Csehországban és Görögországban is megjelent, és egészen biztosan el fog jutni Magyarországra is.

A Covid miatt az összeomlás szélén áll az indiai egyészségügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG