Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán bemutatja: házasságközvetítő app a menyegzők népszerűsítésére


Fiatal iráni nők egy esküvőn. A kormány kevesebb szinglit és több fiatal házast akar látni, és ezért most egy app létrehozását is támogatta
Fiatal iráni nők egy esküvőn. A kormány kevesebb szinglit és több fiatal házast akar látni, és ezért most egy app létrehozását is támogatta

Az iráni kormány hétfőn mutatta be azt a mobilalkalmazást, amelynek célja az esküvők népszerűsítése. A hatóságok ugyanis aggódnak a válások emelkedő száma miatt az Iszlám Köztársaságban.

Immár használhatják az irániak – ha akarják – a Hamdam, azaz Társ nevű appot, a kormányhoz kötődő kulturális szervezet termékét. Az alkalmazás úgy reklámozza magát, hogy „segít a fiataloknak olyan társat találni, akivel tartós házasságban élhetnek”.

A helyi statisztika szerint Iránban 13 millió fiatal egyedülálló – 18 és 35 év közötti lakos – él.

Az app elsődleges funkciója, hogy segítsen a fiatal szingliknek párt találni. Emellett online konzultációt tesz lehetővé, valamint társalgási és pszichológiai trénerként is működik – állítják az illetékesek.

A Hamdam bemutató ünnepségén megjelent Mohamad Bagher Kalibaf parlamenti elnök, és arról beszélt, hogy az alkalmazás „modern és tudományos módszerekkel segíti majd a fiatalokat”.

Irán is demográfiai problémával küzd, amiért „a Nyugat a felelős"

Komeil Hozsaszteh, az alkalmazást kifejlesztő Tebjan Kulturális Intézet vezetője elmondta: a 80 milliós országban több millió egyedülálló fiatal él, miközben Irán fő problémái között tartják számon „a növekvő számú válást és a házasságok visszaesését”. 2019-ben például 520 ezer házasságot és 170 ezer válást regisztráltak.

Az intézet a múltban már elindított az apphoz hasonló honlapokat, de az alkalmazásban az az új, hogy sokkal több felhasználóra tervezték – mondta el Hozsaszteh.

A Hamdam létrehozása illeszkedik az iráni kormány programjába, amellyel fel akar lépni a társadalom elöregedésével szemben. Iráni illetékesek már régóta sürgetik, hogy valamilyen eszközzel érjék el a lakosság számának növekedését. A keményvonalasok szerint a probléma oka a Nyugat kulturális és társadalmi hatása.

2019-ben Iránban 1,2 millió újszülöttet regisztráltak, ez a szám masszív visszaesés volt a 2016-os 1,52 milliós adathoz képest. 2019-ben a statisztika szerint 1,8 gyermek jutott egy anyára, szemben a 2017-es 2,07-es átlaggal.

Irán lakosságának több mint a fele 35 év alatti, és az országban hivatalosan tilos a házasság előtti szex.

Az AP tudósítása nyomán
XS
SM
MD
LG