Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán és az atombomba: mennyi idő kell még?


USA-ellenes falfestmény az iráni főváros, Teherán központjában, 2020. november 30-án.
USA-ellenes falfestmény az iráni főváros, Teherán központjában, 2020. november 30-án.

Miután Donald Trump 2018-ban kilépett abból a nukleáris egyezményből, amit három évvel korábban Irán a világhatalmakkal kötött, Irán megszegte a megállapodás több pontját. De vajon mennyivel került így közelebb az atombomba előállításához?

Összeomlás fenyegeti a 2015-ben Irán és a világhatalmak között kötött nukleáris egyezményt, és az újjáélesztésére tett erőfeszítéseket tovább nehezíti Teherán vezető atomtudósának meggyilkolása.

Az egyezmény iráni nukleáris munkálatokkal kapcsolatos korlátozásainak egyetlen célja az volt, hogy egy-két hónapról legalább egy évre kitolja Teherán „kitörési idejét", amely ahhoz szükséges, hogy egy lehetséges atombomba elkészítését jóváhagyó politikai döntéstől eljussanak a bombához szükséges hasadóanyagok előállításáig.

Irán azt állítja, hogy soha nem készített atomfegyvereket és soha nem is fog, nukleáris munkájuknak pusztán csak civil célja van.

Amerika kilépett az egyezményből, Irán megsértette azt

Teherán tavaly kezdte megszegni az egyezmény korlátozásait, miután 2018-ban Donald Trump elnök kilépett az egyezményből és új szankciókat vezetett be Iránnal szemben.

Ez lerövidítette a kitörési időt, de az egyezményt felügyelő Egyesült Nemzetek Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (NAÜ) jelentése szerint, Irán a nukleáris munkával nem halad olyan ütemben, mint ahogy azt tehetné.

Több európai állam próbálta megmenteni a nukleáris egyezményt: arra próbálták rávenni Teheránt, hogy noha Washington szigorít a szankciókon, tegyen mégis eleget az egyezményben foglaltaknak. Biztatták Iránt az amerikai politikai változásokkal kapcsolatban is, hiszen az újonnan megválasztott elnök, Joe Biden január 20-án hivatalba lép.

Joe Biden Barack Obama elnöksége alatt tagja volt annak a kormánynak, amely megkötötte a 2015-ös egyezményt.

Hogyan sértette meg Irán az egyezményt?

Irán megsértette az egyezmény számos korlátozását, de továbbra is együttműködik a NAÜ-vel, és hozzájárul a nukleáris ellenőrzések elvégzéséhez, amelyet bármely nemzet ellen elrendelhetnek.

Irán azonban az alábbi pontokban megsértette a megállapodást:

  • Dúsított urán - Az egyezmény 202,8 kg-ra csökkentette Irán dúsított uránkészletét, amely töredéke az ügylet előtt birtokolt több mint nyolc tonnának. A határt tavaly túllépték. A NAÜ novemberi jelentése az állományt 2442,9 kg-ra tette.
  • Dúsítási szint - A megállapodás a hasadási tisztaságot - ameddig Irán finomítani tudja az uránt - 3,67 százalékra korlátozza, amely messze elmarad az egyezmény előtt elért 20 százaléktól és a fegyver-kategóriás 90 százalékos szinttől. Irán 2019 júliusában átlépte a 3,67 százalékos felső határt, és a dúsítási szint azóta stabil, legfeljebb 4,5 százalékos maradt.
  • Centrifugák - Az egyezmény lehetővé teszi Irán számára, hogy a földalatti natanzi üzemben dúsított uránt állítson elő mintegy 5 ezer első generációs IR-1 centrifuga felhasználásával. Az üzemet eredetileg több mint 50 ezer centrifuga befogadására építették. Kis mennyiségű, fejlettebb modelleket üzemeltethetnek a föld felett, dúsított urán felhalmozása nélkül. Irán már a megállapodás előtt körülbelül 19 ezer centrifugát telepített.

A NAÜ 2019-ben közölte, hogy Irán fejlett centrifugákkal megkezdte az atomdúsítást egy földfelszíni kísérleti üzemben Natanzban. Azóta Irán három kaszkád fejlett centrifugát átszállított a földalatti üzembe. Novemberben a NAÜ közölte, hogy Irán ezeknek a kaszkádoknak egyikébe urán-hexafluorid-gázt vezetett.

  • Fordow - Az egyezmény tiltja a dúsítást Fordow-ban, amely egy hegy belsejében titokban épített telep. Fordow-t a nyugati hírszerző szolgálatok 2009-ben tárták fel. A centrifugákat azonban más célokra, például stabil izotópok előállítására odaengedik. Iránban most 1044 IR-1 centrifuga dúsít.

Akár 3 és fél hónap alatt is kész lehet a bomba

Becslések szerint a jogsértések megrövidítettek Irán kitörési idejét, de hogy mennyivel az nem egyértelmű. Több diplomata és atomszakértő szerint Iránnak egy évnél hosszabb időre lenne szüksége a bomba előállítására.

David Albright, az ENSZ egyik volt fegyverkezési-ellenőre, aki hajlamos a harcias álláspontra Iránnal szemben, novemberben azt mondta, hogy az ország kitörési ideje ennél sokkal rövidebb, akár „3 és fél hónap” is lehet. Ehhez azonban Albright azt feltételezi, hogy Irán ezer fejlett centrifugát használ, amelyeket elvileg az egyezmény alapján már eltávolítottak.

Mit kell még Iránnak tennie?

Ha Irán elegendő hasadóanyagot halmozott fel, akkor össze kell állítania egy olyan kicsi bombát, amit ballisztikus rakétái elbírnak. Hogy ez pontosan mennyi időbe telik, az nem egyértelmű, de az az elfogadott nézet, hogy a fegyver gyártásának legnagyobb akadálya a kellő mennyiségű hasadóanyag-készlet felhalmozása.

Az amerikai hírszerző ügynökségek és a NAÜ úgy vélik, hogy Iránnak egyszer már volt nukleáris fegyverprogramja, amelyet leállított. Arra utaló bizonyítékok vannak, hogy Irán elkészítette nukleáris fegyverének tervét, és a gyártáshoz különféle típusú munkálatokba kezdett.

Teherán továbbra is hozzáférést biztosít a NAÜ-nek bejelentett nukleáris létesítményeihez, és lehetővé teszi másutt is az azonnali ellenőrzést.

Iránnak és a NAÜ-nek idén sikerült véget vetnie egy több hónapon át tartó vitának is, amely azért robbant ki, mert az ország nem biztosította a hozzáférést két feltételezett volt helyszínhez.

Készült a Reuters jelentéseinek felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG