Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új amerikai szankciók jöhetnek Iránnal szemben


Az Egyesült Államok több mint két tucat emberrel és szervezettel szemben vezet be szankciókat, mivel azok szerinte támogatják Irán atomtevékenységét, rakéta- vagy fegyverprogramját.

Washington egyoldalúan érvényesíti az ENSZ fegyverembargóját Iránnal szemben. "Az Egyesült Államok most visszaállította az ENSZ szankcióit Irán ellen" – jelentette be Donald Trump amerikai elnök, miután aláírt egy végrehajtási parancsot a Washington által végrehajtandó szankciókról.

"Ez egyértelmű üzenet az iráni rezsimnek és a nemzetközi közösség azon tagjainak, akik nem hajlandók szembe szállni Iránnal"- hangsúlyozta.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök rendeletet írt alá, amelynek értelmében “mindazon személyeknek befagyasztják az Egyesült Államokban lévő javait és érdekeltségeit, akik hozzájárulnak hagyományos fegyverek szállításához, eladásához vagy továbbadásához az Irán részére”.

Az amerikai szankciók miatt Kína és Oroszország kifogásokat fogalmazott meg, és mindez tovább fokozta a feszültséget Washington és néhány európai szövetségese között.

"Rosszindulatú magatartás"

Donald Trump közleménye Teheránt "rosszindulatú magatartással" vádolja, és azzal, hogy Irán segíti a szíriai, libanoni, iraki és jemeni konfliktusokat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok megbüntet bárkit, aki Washington elhatározását a fegyvertilalom érvényesítéséről próbára teszi. Az amerikai külügyminiszter kijelentette: “Mai intézkedéseink figyelmeztetést jelentenek, amelyet az egész világnak meg kell hallania”.

"Amíg Irán nem hajlandó lezárni a tárgyalásokat, addig folytatjuk, és hajlandóak vagyunk bővíteni is a szankciókat”- tette hozzá Mike Pompeo. -"Nyitottak vagyunk az Iránnal kapcsolatos diplomácia iránt, de Iránnak is diplomáciával kell válaszolnia, nem pedig erőszakkal, vérontással és nukleáris zsarolással" - tette hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a Kreml törvénytelennek tekinteti az új amerikai szankciókat, de azt nem közölte, hogy az orosz vállalatok megpróbálják-e megkerülni ezeket.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG