Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán szigorítja az abortuszkorlátozásokat


Amióta Irán 2021 novemberében törvényt fogadott el, amelynek célja az ország népességének növelése, a nők számára egyre nehezebbé és potenciálisan veszélyessé vált a biztonságos abortusz alternatíváinak keresése
Amióta Irán 2021 novemberében törvényt fogadott el, amelynek célja az ország népességének növelése, a nők számára egyre nehezebbé és potenciálisan veszélyessé vált a biztonságos abortusz alternatíváinak keresése

Mariam két évvel ezelőtt abortusztablettával vetett véget a terhességének.

Férje támogatta. A párnak már van egy fia és egy lánya, és úgy döntöttek, hogy nem akarnak harmadik gyermeket.

Iránban a kormányzati korlátozások miatt az abortusztabletta nem könnyen hozzáférhető. Mariam egy gyógyszerészen keresztül jutott Misoprostolhoz, amelyt egy barátja ajánlott.

„Szerencsém volt, mivel tudtam, hogy a tabletta nem hamisítvány” – mondta a Szabad Európának.

Az Iránban abortuszra vágyó nők gyakran a feketepiacra támaszkodnak, hogy abortusztablettához jussanak, de az gyakran hamisított vagy lejárt szavatosságú és hatástalan. Emellett igénybe veszik az orvosok és bábák által nyújtott illegális abortusz lehetőségét is, ez azonban néha nélkülözi a higiéniát.

Közéjük tartozik Neda is, akinek nem sikerült abortusztablettával megszakítania terhességét. Ezután felkeresett egy nőgyógyászt, akiről azt hallotta, hogy tehersségmegszakítást végez.

„Az orvos úgy bánt velem, mint egy bűnözővel, semmil segítséget nem nyújtott” – mondta a nő áprilisban a mérsékeltnek tartott Sark napilapnak.

Végül – mint mondta – talált egy szülésznőt, aki segített véget vetni nem kívánt terhességének.

Young Iranian Women Still Being Forced Into 'Virginity Tests' Ahead Of Marriage
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:49 0:00

Videó: Fiatal iráni nőknek „szüzességi” tesztet kell végezniük

„A műtétnek érzéstelenítéssel kellett volna történnie, de az csak húsz percig hat, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart a beavatkozás. A szívóeszköz 45 percig volt a testemben, és le sem tudom írni, milyen gyötrelmes fájdalmat kellett elviselnem” – írta le a lelki és fizikai szenvedést, amelyen keresztülment.

Népességnövelő program

A kormány most szigorítja az abortuszra vonatkozó korlátozásokat, még nehezebbé téve a nők számára a nem kívánt terhesség megszakítását.

A lépéseket az ország népességének növelését célzó törvénnyel összhangban teszik, amelyet 2021 novemberében fogadtak el az egészségügyi szakemberek, a női jogvédők és az ENSZ emberi jogi szakértői által megfogalmazott széles körű kritikák ellenére.

A „népességfiatalítás és családtámogatás” program további korlátozásokat vezetett be az abortuszra, és betiltotta a ingyenes fogamzásgátlókhoz való hozzáférést az állami egészségügyi ellátórendszerben. A törvény értelmében a „terápiás abortuszokról” egy bíróból, egy orvosból és egy igazságügyi szakértőből álló testület dönt, ami kevesebb felmentést eredményezhet.

A múlt héten az egészségügyi minisztérium ifjúsági népesedési osztályának vezetője, Szaber Zsabbari bejelentette, hogy az abortusz segítése és elősegítése bűncselekménynek minősül, és az érintett egészségügyi személyzet súlyos pénzbírságra és az orvosi hivatás gyakorlásától való eltiltásra számíthat.

.

Az ENSZ szerint Iránban évente három-hatszázezer abortuszt végeznek
Az ENSZ szerint Iránban évente három-hatszázezer abortuszt végeznek

„Ha egy orvos részt vesz abortuszban, visszavonják az orvosi engedélyét egyetlen szándékosan végrehajtott abortusz miatt is” – idézte Szabberit a félhivatalos ISNA hírügynökség.

Illegális és bűncselekmény

A bejelentést követően Mohszen Manszuri teheráni kormányzó a nőknek a nem kívánt terhességük megszakításában segítő központok elleni kényszerintézkedések fokozására szólított fel. Manszuri a hét elején azt mondta, hogy az ilyen központok könnyen megtalálhatók egy egyszerű internetes kereséssel, és hozzátette, hogy „komoly munkára van szükség a fellépéshez velük szemben”, hogy „megemeljék a költségeket” azok számára, akik abortuszt végeznek.

Elmondta, hogy évente 380 ezer abortuszt hajtanak végre az országban. Ezek többségét illegálisnak és bűncselekménynek nevezte.

Az ENSZ az iráni kormány becslésére hivatkozva azt mondta, hogy évente háromszázezer és hatszázezer között van az abortuszok száma az országban.

Egészségügyi dolgozók és mások arra figyelmeztettek, hogy az új korlátozások valószínűleg egészségügyi komplikációkat okoznak a nők számára, mivel tovább korlátozzák a biztonságos abortuszhoz való hozzáférésüket.

Egy szülésznő egy újszülöttel egy teheráni kórházban
Egy szülésznő egy újszülöttel egy teheráni kórházban

Az ENSZ a múlt héten azt mondta, hogy az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása nem akadályozza meg az embereket abban, hogy a beavatkozásért folyamodjanak, „csak halálosabbá teszi”. A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszt alkotmányos joggá tévő 1973-as döntést.

„Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a terhesség megszakításának kriminalizálása nem csökkenti az abortuszért folyamodó nők számát” – figyelmeztetett novemberben az ENSZ jogvédő szakértőinek egy csoportja, köztük az iráni emberi jogok helyzetével foglalkozó különleges előadó, felszólítva Iránt, hogy helyezze hatályon kívül a népesedési törvényt.

„Arra kényszeríti a nőket, hogy életüket kockáztatva titkos és nem biztonságos eljárásoknak vessék alá magukat” – tették hozzá a világszervezet szakértői.

Egy nő, aki körülbelül egy évtizeddel ezelőtt abortuszon esett át az iráni fővárosban, azt mondta a Szabad Európának, hogy a nőgyógyásza a rendelőjében végeztette el az abortuszt.

„Tudtam, hogy szakember, mégis aggódtam, hogy valami rossz történhet, és hogy egyedül nem lesz képes megmenteni. Most, amikor arra gondolok, hogy min kell majd keresztülmenniük a nőknek a szigorítások miatt, az egész testem remeg” – mondta.

Súlyos egészségkárosodás és szövődmények

Egy magát megnevezni nem kívánó teheráni újságíró szerint az alsóbb osztályokból származó nőket érintik leginkább a korlátozások.

„Nem engedhetik meg maguknak, hogy fogamzásgátlót vagy megbízható abortusztablettát vásároljanak” – mondta.

Nahid Hodakarami, az Iráni Bábaasszonyok Szövetségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a népesedési törvény veszélyes és kontraproduktív a nőkre nézve jelentett egészségügyi kockázatok miatt.

„Elég, ha csak az abortuszt kérő nők néhány százaléka kap hamisított gyógyszert. Nem elképzelhetetlen, hogy elveszítik a méhüket, a termékenységüket, és mindenféle szövődmény alakul ki. Valójában egy olyan törvény, amely a termékenység növelésére törekszik, ezzel a hozzáállással nemhogy nem lesz sikeres, de még az ellenkező hatást is kiválthatja” – írta.

Szerinte az irániakat nem lehet arra kényszeríteni, hogy több gyermeket vállaljanak a súlyos gazdasági válság közepette, amely miatt sokan a megélhetésért küzdenek.

„Hogy gondolhat egy olyan nő, aki nem tudja fizetni a lakbérét arra, hogy gyereket vállaljon?” – tette fel a kérdést.

Szöveg: Golnaz Esfandiari.
XS
SM
MD
LG