Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban betiltották a kulturális aktivisták munkáját, már le is tartóztattak egy énekest


Mehdi Yarrahi koncert közben 2019-ben
Mehdi Yarrahi koncert közben 2019-ben

Letartóztatták a neves iráni popénekest, Mehdi Yarrahit, miután egy „illegális” dalt adott ki, amelyben a kötelező hidzsáb levételére buzdítja a nőket. Ahogy közeledik a szeptember és vele együtt Mahsza Amini halálának első évfordulója, a hatóságok folytatják a leszámolást az ellenvéleményekkel.

Az állami IRNA hírügynökség augusztus 28-án arról számolt be, hogy a teheráni ügyész rendelte el Yarrahi letartóztatását Fejkendőd című dala miatt, amelyhez egy videó is készült, amelyben különféle társadalmi környezetben láthatók nők fejkendő nélkül. Közülük néhányan táncolnak is a zenére. További részleteket nem közöltek Yarrahi letartóztatásáról.

Ugyanazon a napon egy iráni kormánytisztviselő bejelentette: nem engedik a „kulturális aktivistáknak”, akik eldobták a hidzsábjukat, hogy az országban dolgozzanak.

Mohammad Mehdi Eszmaeili, a kultúráért és az iszlám iránymutatásért felelős tárca vezetője azt mondta minisztériuma igazgatóinak augusztus 28-i ülésén, hogy a „nemzeti érdekek ellen fellépő” kulturális aktivistáknak megtiltják a legális munkavállalást Iránban.

„Senki, aki levetette a hidzsábját, nem dolgozhat” – fogalmazott.

Eszmaeili nem fejtette ki ezt bővebben, de korábban azt mondta, hogy a kötelező hidzsábot ellenző színésznők „nem dolgozhatnak a filmiparban”, a hidzsáb levétele „vörös vonalat” jelent a minisztérium számára.

Ehhez kapcsolódóan: Félelmet és dacot kelt az iráni nőkben az erkölcsrendőrség visszatérése az utcára

Az ilyen polgári engedetlenségi akciók azóta terjedtek el Iránban, hogy a 22 éves Amini tavaly szeptemberben meghalt az erkölcsrendőrség őrizetében. Azért vitték be, mert állítólag nem megfelelő módon viselte a fejkendőjét.

A hidzsábviselés követelményének megsértői akár két év börtönbüntetést is kaphatnak, egy jogszabálytervezet pedig három évre emelné a maximális büntetést a visszaesők esetében.

Júliusban Eszmaeili helyettese, Mohammad Hasemi bejelentette: a kormány lépéseket tett annak megakadályozására, hogy egy filmgyár olyan színésznőt alkalmazzon, aki megtagadta a hidzsáb viselését.

Noha Hasemi nevet nem mondott, a média beszámolói szerint a 44 éves Sagajeg Deganra utalt, akit júniusban helyeztek vád alá, mert hidzsáb nélküli fotót tett közzé magáról a közösségi médiában.

Ehhez kapcsolódóan: Irán színésznők ellen indított pert, amiért hidzsáb nélkül vettek részt egy eseményen

Miközben a tüntetések enyhülni látszanak, a hidzsábbal, vagyis a nők kötelező fejkendőjével szembeni ellenállás valószínűleg nőni fog – vélik az elemzők –, miután ma már a nőkkel szembeni állami elnyomás és a társadalom elleni gyilkos fellépés jelképeként tekintenek rá.

Több iráni operatőrt és neves közéleti személyiséget is beidézett vagy letartóztatott a rendőrség, köztük Hamid Pourazari rendezőt.

Más hírességeket, köztük prominens iráni színésznőket – Afszaneh Bajegant, Fatemeh Motamed-Ariát, Katajun Riahit és Pantea Bahramot – kihallgattak, és jogi lépésekkel fenyegetik őket, miután a kötelező hidzsáb nélkül jelentek meg nyilvánosan, hogy jelezzék támogatásukat a tüntetőknek.

XS
SM
MD
LG