Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán színésznők ellen indított pert, amiért hidzsáb nélkül vettek részt egy eseményen


Nemzetközi hírességek állnak ki a Berlinalén, a Berlini Filmfesztiválon az iráni tüntetők mellett 2023. február 18-án
Nemzetközi hírességek állnak ki a Berlinalén, a Berlini Filmfesztiválon az iráni tüntetők mellett 2023. február 18-án

Jogi eljárás indult két ismert iráni filmszínésznő, Afszaneh Bajegan és Fatemeh Motamed-Arja ellen, mert hidzsáb nélkül jelentek meg egy nyilvános rendezvényen – közölte a teheráni rendőrség.

A Teheráni Rendőrségi Információs Központ május 2-án jelentette be ezt, miután korábban hasonló szabálysértés miatt már jogi eljárást indult Katajun Riahi és Pantea Bahram színésznő ellen.

A központ közölte, hogy az eljárás oka „a hidzsáb nyilvános levétele és képek megjelenítése erről a közösségi médiában”.

Motamed-Arja korábban ugyancsak a kötelező fejkendő nélkül jelent meg egy nyilvános temetési szertartáson április 18-án kolléganőivel, Golab Adineh és Riahi színésznővel együtt.

„Sajnálatos, hogy legszebb és legátláthatóbb, szívünkből jövő hitünket lábbal tiporja a képmutatás, a diktatúra, a tudatlanság és a megtévesztés” – közölte az Instagramon Afszaneh Bajegan iráni színésznő, aki szintén a kötelező hidzsáb nélkül vett részt ugyanazon a nyilvános eseményen.

„Ma hazám minden gyermekéért, minden gyászoló anya szívéért, az igazságért és a megvilágosodásért hallatja hangját a szívem; a nők nevében, az élet és szabadság nevében, a férfiak nevében, a haza és a jólét nevében” – tette hozzá.

Iránban, ahol az ország „hidzsáb és tisztaság” törvénye előírja a kötelező fejkendőviselést a kilenc éven felüli lányoknak és nőknek nyilvános helyeken, megszaporodtak a polgári engedetlenség ilyen akciói azóta, hogy a 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án meghalt, miközben az erkölcsrendőrség őrizetében volt a hidzsábtörvény állítólagos megsértése miatt.

Ehhez kapcsolódóan: „A forradalom még mindig él”: egyre több iráni nő dacol a hidzsábtörvénnyel

Amini halála óta irániak özönlöttek utcára országszerte, hogy tiltakozzanak a jogok hiánya ellen, nők és iskolás lányok példátlan támogatást mutattak fel a tüntetők mellett és az iszlám kormány ellen az 1979-es forradalom óta az egyik legnagyobb fenyegetésnek tekintett ügyben.

Emberi jogi csoportok szerint a tüntetések véres állami megtorlást váltottak ki, a bűnüldöző szervek és a biztonsági erők sok tüntetőt megöltek.

Míg a tiltakozások enyhülni látszanak, a hidzsábbal szembeni ellenállás valószínűleg nőni fog – mondják elemzők –, mivel ma már a nőkkel szembeni állami elnyomás és a társadalom elleni véres megtorlás jelképeként tekintenek a kötelező kendőviseletre.

Az elmúlt hetekben tisztviselők arra figyelmeztették a nőket, hogy tartsák tiszteletben a hidzsábtörvényt, és büntetéssel fenyegették meg a szabálysértőket. A hatóságok üzleteket, éttermeket, kávézókat és egyes esetekben gyógyszertárakat zártak be, mert a tulajdonosaik vagy vezetőik nem tartották be az iszlám törvényeket és a hidzsábszabályokat.

Több iráni operatőrt és prominens közéleti személyiséget is beidézett vagy letartóztatott a rendőrség, köztük Hamid Pourazari rendezőt.

Más hírességeket is kihallgattak, mások mellett Hamid Farrokhnedzsád színészt, és elkobozták útlevelüket, amiért támogatták a tüntetéseket.

XS
SM
MD
LG