Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban focilegenda vette védelmébe a tüntető nőket és dühítette fel a hatóságokat


Az egykori válogatott csapatkapitány, Ali Karimi
Az egykori válogatott csapatkapitány, Ali Karimi

Ali Karimi iráni futballsztár feldühítette az ország hatóságait, mert támogatja a teheráni erkölcsrendőrség őrizetében lévő fiatal nő halálát követő tiltakozásokat. Egyesek a nagy népszerűségnek örvendő és Dubajban élő Karimi letartóztatását kérték, mások pedig az ingatlanjait koboztatnák el.

Nincs vezetőjük az Iránt az elmúlt tíz napban megrázó kormányellenes tüntetéseknek.

Jóllehet azok a nők állnak a teheráni erkölcsrendőrség által letartóztatott, 22 éves Mahsza Amini gyanús halála által kiváltott tüntetések élén, akik levették és elégették a kötelező fejkendőt, a keményvonalas média és politikusok a labdarúgó-szupersztár Ali Karimit vádolják a tiltakozások szításával, őt nevezik meg az általuk „zavargásoknak” és „lázadásoknak” nevezett események egyik vezetőjeként.

A Dubajban élő Karimi, az iráni labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya a közösségi médiában, így csaknem 12 millió követőt számláló Instagram-oldalán közzétett bejegyzéseivel vonta magára a bírálatot.

Karimi, akit nagyon sokan minden idők egyik legnagyobb iráni játékosaként tartanak számon, elítélte Amini halálát, támogatásáról biztosította a tüntetőket, különösen a nőket, és felszólította a hadsereget, hogy ne engedje „ártatlan vér kiontását”.

„Ne félj az erős nőktől. Talán eljön a nap, amikor ők lesznek az egyetlen hadsereged” – írta Karimi Twitteren több mint 450.000 követőjének.

Egységre is felszólított, miközben kárhoztatta a száműzetésben működő ellenzéki Mudzsahedin Kalk Szervezetet (MKO), mely sok iráni előtt népszerűtlen, mert megpróbálja politikai céljaira felhasználni a tüntetéseket.

A 43 éves Karimi tippeket is közzétett a biztonságos virtuális magánhálózatok (VPN) használatáról, amelyek segítségével az irániak megkerülhetik a tiltakozások miatt erősödő állami internetkorlátozást.

A tüntetések ellen erőszakkal, figyelmeztetéssel és internetes korlátozással szembeszálló hatóságok a jelek szerint félnek hatalmas népszerűségétől és befolyásától az irániak, különösen a fiatalok körében.

A tüntetők az elmúlt napokban több mint nyolcvan város utcáin vonultak, elítélve a nők elleni állami erőszakot, a nők jogait, szabadságot és igazságosságot szorgalmazva. Sokan követelték az iszlám köztársaság végét, miközben azt skandálták, hogy „Halál a diktátorra!”

A tüntetések, melyek Amini szülőföldjén, Kurdisztánban kezdődtek, több tucat városra terjedtek át országszerte. A jelentések szerint legkevesebb 41 embert öltek meg, és rengeteget tartóztattak le, köztük újságírókat, aktivistákat és tüntetőket. Az aktivisták azt mondják, hogy a halottak száma ennél sokkal magasabb.

A rendőrség azt állítja, hogy Amininál szeptember 16-án hirtelen szívelégtelenség lépett fel, miután egy rendőrőrsre vitték „oktatásra”. Cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint a lány a fejét érő ütésektől halt meg. A tiltakozások annak ellenére is felerősödtek, hogy a kormány nyomozást rendelt el az ügyben.

A teheráni tüntetésekről készült videón, amelyet egy 1500Tasvir nevű aktivista tett közzé Twitteren, a tüntetők Karimi nevét skandálják.

„Az emberek szeretik őt, maguk közül valónak tekintik, és – a Nyugaton ülő egyes iráni alakokkal ellentétben – tisztelik, ezért indult támadás ellene” – mondta egy biztonsági okokból névtelenséget kérő teheráni újságíró a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak.

Frankfurtban Mohammad Heirani sportriporter, az iráni Eszteglal futballklub korábbi kommunikációs tanácsadója a Szabad Európa/Szabadság Rádió perzsa Farda szerkesztőségének azt mondta, hogy Karimi, akit ázsiai Maradonának és Varázslónak hívnak, mindig az állami elnyomás ellen tiltakozó irániak mellett állt.

„Igazságkereső személyisége és zsenialitása a futballban olyan alakká tette, akire mindig büszkék az irániak” – mondta Heirani.

„Eladtad az országodat”

Megjegyezte, hogy Karimi támogatta a zöld ellenzéki mozgalmat, melyet 2009-ben brutálisan elnyomtak, miután utcára vonult, hogy tiltakozzon Mahmud Ahmadinezsád keményvonalas elnök szerinte csalással történt újraválasztása ellen.

„Később megjelent egy fotó, amelyen Karimi úgy ül, hogy oda sem figyel Ahmadinezsádra, aki eljött megnézni a csapatedzést.”

Az ázsiai Maradonaként ismert Ali Karimi számos külföldi klubban játszott, köztük a Bayern Münchenben
Az ázsiai Maradonaként ismert Ali Karimi számos külföldi klubban játszott, köztük a Bayern Münchenben

A Fars hírügynökség, amely kapcsolatban áll a nagyhatalmú Iszlám Forradalmi Gárda Hadtesttel (IRGC), arra szólított fel, hogy „vegyék kezelésbe” Karimit, míg mások, köztük a keményvonalas törvényhozó Ali Rasaei azt mondták, hogy el kell kobozni iráni ingatlanjait.

Golam-Hosszein Mohszeni-Edzsej iráni igazságügyi miniszter szeptember 26-án figyelmeztetést tett közzé név nélkül azoknak a hírességeknek címezve, akik támogatják a tüntetőket.

„Azoknak, akik ennek a rendszernek a támogatásával váltak híressé (…) mindannyiuknak tudniuk kell, hogy fizetniük kell az országnak okozott károkért” – mondta, hozzátéve: „azonosítják és a tetteikért megbüntetik őket”.

A keményvonalas Rooz Plus azt állította, hogy az Interpol piros riasztást adott ki Karimi letartóztatására. Az Etemadonline azonban arról számolt be, hogy az igazságügyi tisztviselők nem nyújtottak be ilyen kérést.

A héten azokon a tüntetéseken, amelyeket az állam szervezett az Amini halála miatt tiltakozók ellenében, néhány résztvevő állítólag Karimi-ellenes feliratokat tartott a magasba. Az egyik ilyen árulással vádolta.

„Mit kaptál azért, hogy eladtad az országodat? Vízumot Kanadába?” – állt egy fiatal lány kezében lévő, kézzel írt táblán, amelynek fotóját az iráni média tette közzé.

Karimi úgy reagált, hogy maga is posztolta a képet, és elmondta a fiatal lánynak, hogy a saját lányaként szereti őt, és „a legjobbakat kívánja neki és hazája összes lányának”.

Heirani szerint Karimi kiállása az elmúlt években feldühítette az iráni hatóságokat, köztük a legfelsőbb vezetőt, Ali Hámenei ajatollahot, akié az utolsó szó az iszlám köztársaságban.

„Hámenei egy beszédében megsértette és árulással vádolta Karimit és Voria Ghafurit (az iráni rendszert kritizáló másik népszerű focistát), anélkül hogy megnevezte volna őket” – mondta Heirani, hozzátéve, hogy az állami bírálat növelte Karimi népszerűségét.

Azt is megjegyezte: az, hogy Dubajban él, nagyobb szabadságot adott Kariminak az önkifejezéshez.

„Talán az a sok fiatal, aki sport- és erkölcsi példaképnek tartotta, most az Iránt kormányzó zsarnoksággal szembeni felszólalás jelképének tekinti.”

Karimi azok közé az ismert közéleti személyiségek közé tartozik, akik – nem kevesen – az elmúlt napokban szolidaritást mutattak a tüntetőkkel és elítélték az állami erőszakot.

XS
SM
MD
LG