Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iráni tisztségviselőket sújtott szankciókkal az Európai Unió


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Többek között az iszlám köztársaság tájékoztatási minisztere, a hírhedt erkölcsrendészet vezetői és más tisztségviselők ellen rendelt el szankciókat a közösség az agyonvert nő halála okán elinduló tüntetések brutális elfojtása miatt.

Az EU hétfő délután tette közzé frissített szankciós listáját, amelyre tizenegy magánszemélyt és négy szervezetet vettek fel.

Vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtották az erkölcsrendészet, a Forradalmi Gárda alá tartozó félkatonai szervezet, a Baszidzs, illetve a rendőrség egyes illetékeseit.

Teherán azonnali válaszintézkedéseket helyezett kilátásba a lépésre reagálva.

Dühös diáklányok kergették ki az iráni tisztviselőt az iskolából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

A mostani országos tiltakozáshullám onnan indult, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án a fővárosban. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna Amini halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a nő halála egyértelműen a fejére mért ütések miatt történt.

A történtek hírére demonstrációk kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutat önmagán, sokan általánosságban tiltakoznak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a fiatal nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

Az Európai Unió szeptember 25-i nyilatkozatában leszögezte, hogy bíróság elé kell állítani azokat, akik felelősek Amini haláláért. Emellett a blokk élesen bírálta a perzsa állam hatóságait a szabadságjogok szigorú korlátozása és a demonstrálókkal szembeni erőszakos fellépés miatt.

Az oslói székhelyű Iráni Emberi Jogok hétfőn arról számolt be, hogy eddig legalább 215 ember, köztük 27 gyerek vesztette életét a tiltakozások leverése során.

Iránnal szemben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada is szankciókat jelentett be.

XS
SM
MD
LG