Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint három évre börtönbe küldték az iráni hidzsábtüntetőt


A teheráni egyetem diákjai tiltakoznak a hidzsábviselet szabályainak megsértése miatt őrizetbe került Mahsza Amini halála miatt 2022. szeptember 19-én
A teheráni egyetem diákjai tiltakoznak a hidzsábviselet szabályainak megsértése miatt őrizetbe került Mahsza Amini halála miatt 2022. szeptember 19-én

Iránban három év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték Melika Kvaragozlu jogi aktivistát, amiért tiltakozott az országban kötelező hidzsábszabályok ellen – közölte ügyvédje.

Mohammad Ali Kamfiruzi, Kvaragozlu ügyvédje szeptember 19-én Twitteren azt írta, hogy a teheráni iszlám forradalmi bíróság nemrégiben hirdette ki az ügyfele ellen azután hozott ítéletet, hogy néhány másodperces videót tett közzé magáról hidzsáb nélkül a közösségi oldalain.

Kvaragozlu, akit azután tartóztattak le, hogy részt vett egy országos polgári engedetlenségi kampányban július 12-én, olyan videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben tiltakozik a kötelező iszlám fejkendő vagy hidzsáb ellen.

A hidzsáb – a muszlim nők által viselt fejkendő – az 1979-es iszlám forradalom után vált kötelezővé nyilvános helyen a kilenc év feletti iráni nők és lányok számára.

Ebrahim Raiszi elnök július 5-én kiadott rendelete a hidzsábtörvény betartatásáról új korlátozások sorát vezette be a nők öltözködésére vonatkozóan. A rendeletet követően azokat a nőket, akikről úgy ítélik meg, hogy nem tartják be, kitiltották a kormányhivatalokból, a bankokból és a tömegközlekedési eszközökről.

#no2hijab

Válaszul az aktivisták közösségimédia-kampányt indítottak #no2hijab hashtag alatt, hogy azoknak a társaságoknak a bojkottálására buzdítsák az embereket, amelyek érvényesítik a szigorúbb korlátozásokat.

Július 12-én, a hidzsáb és az erkölcsösség kormány által meghirdetett nemzeti napján nőjogi aktivisták olyan videókat tettek közzé, amelyeken nyilvánosan leveszik a fátylat. Napokkal később biztonsági ügynökök kezdték letartóztatni a kampányban részt vevő nőket.

Kvaragozlu ügyvédje azt is elmondta, hogy ügyfelének „számos orvosi jelentése van”, és bár az igazságügyi orvosszakértő megerősítette, hogy „pszichiáter szakorvos felügyelete alatt kell állnia”, ezt nem vették figyelembe az ítélet meghozatalakor.

A lépésre azután került sor, hogy Irán különböző városaiban széles körben folytak tiltakozások a hidzsáb ellen. A közelmúltban országos tüntetések kezdődtek a 22 éves Mahsza Amini halála miatt, akit a rendőrség őrizetbe vett, mert állítólag megsértette a hidzsábszabályokat.

A hírhedt erkölcsrendészet járőrei egyre aktívabbak és erőszakosabbak. A közösségi médiában olyan videók láthatók, amelyeken a rendőrök nőket vesznek őrizetbe, kisteherautókba kényszerítik és elhurcolják őket.

Sok iráni nő szegte meg a szabályt az évek során, és feszegette a tisztviselők szerint elfogadható ruházat határait.

XS
SM
MD
LG