Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irodalmi Nobel-díjas kínai szerzőt pereltek be a nemzeti hősök megsértése miatt


Mo Jen Hamburgban 2008. szeptember 17-én
Mo Jen Hamburgban 2008. szeptember 17-én

Mo Jen nyerte el hazájából először a rangos nemzetközi kitüntetést, azonban kérdés, hogy ez elég-e a hazafisághoz Hszi Csin-ping Kínájában.

Az utóbbi évek során gyakoribbá váltak az erőszakos patrióta kampányok a kelet-ázsiai országban, nemritkán az interneten támadnak nacionalisták újságírókra, írókra és más közszereplőkre, amiért szerintük megsértették valamiképp Kína méltóságát, de az már nem szokványos, hogy egy ilyen tekintélyes figura kerüljön célkeresztbe.

A szerzőt Vu Van-cseng hazafias blogger jelentette fel egy 2018-as törvény alapján, amely akár háromévnyi szabadságvesztéssel büntethetővé tette a nemzeti hősök és mártírok megsértését. A vád szerint az érintett könyvei besározzák a Kínai Kommunista Párt jó hírét, dicsőítik az ellenséges japán katonákat, illetve támadást intéznek Mao Ce-tung egykori vezető ellen.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai ellenzéki művész, aki szembeszáll Hszivel, Putyinnal és az ukrán háborúval

A felperes követeli, hogy Mo kérjen bocsánatot a honfitársaitól, az ország mártírjaitól és Maótól is, emellett fizessen másfél milliárd jüan (mintegy 76 milliárd forint) kártérítést, egy jüant minden egyes állampolgár után, továbbá indítványozta, hogy vonják ki az író műveit a forgalomból.

Mo Jen – eredeti nevén Kuan Moje – 2012-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Elsősorban a vidéki Kína életének, a gyors gazdasági fejlődés bizonyos visszásságainak leírásáról vált ismertté.

Ehhez kapcsolódóan: Peking nem érti a viccet, még a külföldön élő kínai humoristák is öncenzúrára kényszerülnek

„Az irodalomnak és a művészetnek fel kellene tárnia a társadalom sötét oldalait és igazságtalanságait” – vélekedett egy 2005-ös beszédében. A most 69 éves férfi azonban nem sokszor került konfliktusba a pekingi vezetéssel, sőt 2011-ben a Kínai Írószövetség elnökhelyettesévé választották.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy Vu meg fogja nyerni a pert. A kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta az ügyet, az állami sajtóban azonban előző nap megjelent egy cikk, amelyben idézték Mo egyik megszólalását, amit sokan a szerző közvetett támogatásaként értékeltek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG