Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irodát nyithat Belgrádban az orosz védelmi minisztérium


Vlagyimir Putyin orosz elnök (b)és Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban 2019. január 17-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b)és Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban 2019. január 17-én.

Moszkva szeretné erősíteni a katonai szövetséget Szerbiával, az EU azonban nem nézi jó szemmel a közös szerb-orosz hadgyakorlatokat.

Az orosz védelmi minisztérium azt tervezi, hogy irodát nyitnak Szerbiában. Az új iroda nyitása beleillik abba az elképzelésbe, miszerint Moszkva szeretné erősíteni a katonai kapcsolatait a hagyományosan szövetségeseként számontartott balkáni országgal. Szerbia védelmi minisztériuma október 20-án úgy nyilatkozott, hogy megkezdődtek azok a „jogi folyamatok”, amelyek lehetővé tesznek egy olyan megállapodás a két ország között, ami szükség ahhoz, hogy az orosz védelmi minisztérium irodát nyithasson Szerbiában.

Oroszország már lepapírozta a dolgot

Az iroda megnyitásának célja a „katonai-technológiai segítségnyújtáshoz kapcsolódó kérdések gyorsabb megoldása, és a katonai és katonai-technológiai együttműködés” lenne. Az orosz kormány már aláírta a szükséges papírokat, és engedélyezték a védelmi minisztériumnak az iroda megnyitását. A kapcsolódó rendeletet Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök október 15-én írta alá.

Szerbia sok fegyvert kap az oroszoktól

A délkelet-európai állam szeretne az Európai Unió tagja lenni, de közben továbbra is közeli katonai kapcsolatokat ápol fő szláv szövetségesével, Oroszországgal. A balkáni ország tagja a NATO Békepartnerség programjának, azonban elkötelezte magát amellett, hogy magába a NATO-ba nem lép be. Oroszország az elmúlt években harci repülőkkel, támadóhelikopterekkel, légvédelmi rendszerekkel, és páncélozott járművekkel támogatta Szerbiát.

Az EU-felé is tettek gesztusokat

Október 10-én a szerb hadsereg egy bemutató keretében demonstrálta az orosz gyártmányú fegyverek használatát, köztük a Pancir–SZ1 légvédelmi rendszerét. Szeptemberben Szerbia bejelentette, hogy hat hónapra felfüggesztik a más országokkal közösen végzett hadgyakorlatokat. A döntést azzal indokolták, hogy az EU nyomást helyezett az országra, hogy ne vegyenek részt a közös orosz–belarusz hadgyakorlatokon.

XS
SM
MD
LG