Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maruzsa Zoltán: No vakcina, no parti


Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Szent István Gimnáziumban, 2021. május 5-én
Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Szent István Gimnáziumban, 2021. május 5-én

Folytatódik az iskolák nyitása, május végén már ballagást is tarthatnak – mondta a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán arra biztatta a 16-18 éveseket, hogy oltassák be magukat.

Az államtitkár a hétfőn kezdődött érettségikről azt mondta, szinte 100 százalékos a részvétel, erről később lesznek pontos adatok. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, idén október előtt nincs pótvizsga-lehetőség azok számára, akik önhibájukon kívül, vagy mert koronavírus-fertőzöttek, vagy mert hatósági karanténban vannak, nem tudnak részt venni az írásbeli érettségin.

Az államtitkár tapasztalata szerint az érettségizők felelősen viselkedtek, „rájuk is vár egy sör a teraszon”.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai után, május 10-én a középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain is megkezdődik a jelenléti oktatás. Maruzsa Zoltán azt ígérte, hogy a hiányzásokat rugalmasan kezelik majd, ennek érdekében levelet is írt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az oktatási intézmények vezetőinek. Mint arról korábban a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, az elmélet és a gyakorlat ezen a téren nem mindig fedi egymást.

Nyomásgyakorlásra panaszkodtak a szülők

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség például levelet írt korábban a döntéshozóknak, köztük Kásler Miklósnak, Maruzsa Zoltánnak és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének, mert több szülő jelezte feléjük, hogy a tankerületek utasítására az intézményvezetők nyomást gyakorolnak a szülőkre, hogy döntésük ellenére is kénytelenek legyenek gyermeküket iskolába vinni. A többi között a tanév nyári meghosszabbításával fenyegetnek, a pedagógusoknak pedig megtiltják, hogy bármilyen módon – például a tanórák online közvetítésével, akár túlmunkát vállalva – segítsék őket.

Mindezt annak ellenére tették, hogy Kásler Miklós korábban miniszteri levelében rögzítette: az intézményvezetők igazolt hiányzásnak tekinthetik, ha a szülők a pandémiára hivatkozva otthon tartják gyermeküket. És noha a digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, az intézmény biztosíthatja a jelenléti órába való online bekapcsolódás lehetőségét egy otthon maradó tanuló számára.

Maruzsa Zoltán az operatív törzs pénteki tájékoztatóján arról is beszélt, hogy egyelőre csak egynapos, tehát alvás nélküli osztálykirándulások lehetnek, viszont május 25-e után meg lehet tartani a ballagásokat, azokat is, amelyek április végén, május elején elmaradtak. Ennek részletes szabályairól hamarosan megjelenik a kormányrendelet.

Az egyetemek esetében a rektor dönthet arról, hogyan folytatódjon tovább a képzés. Miután indul a 16-18 éves korosztály oltása is Pfizer-vakcinával, Maruzsa Zoltán arra biztatta az érintetteket, hogy oltassák be magukat, éljenek a lehetőséggel, mert mint fogalmazott: „no vakcina, no parti”.

XS
SM
MD
LG