Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jöhet a 12-15 évesek oltása, és a tajszám nélküli, Magyarországon élő külföldieké is


Oltáshoz készítik elő a német‒amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án
Oltáshoz készítik elő a német‒amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án

Május 10-ike után kezdik oltani a 16 és 18 év közötti korosztályt. Az érettségin felügyelő tanároknak a második vakcinát szombaton adják be, erről SMS-t kapnak. Több mint 330 ezer Pfizer-vakcina érkezik.

Három kampányban oltják a következő napokban a pedagógusokat ‒ mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília nagyon fontosnak nevezte, hogy a második oltást is beadassák azok, akiket az elsővel már beoltottak, mert csak ezzel garantálható a megfelelő védettség.

Kedden 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra, ezt a mennyiséget főként a második körös oltásokra használják fel, köztük a pedagógusok második körös oltására is. Az érettségi vizsgákon felügyelő tanárokat szombati napra hívják be a második adagra, függetlenül attól, hogy mikor kapták az első vakcinát, és SMS-ben kapnak tájékoztatást.

Jöhet a kiskamaszok és az itt élő külföldiek oltása

Keddtől, azaz május 4-től regisztrálhatnak oltásra a 16-18 évesek, az ő oltásukat május 10-ike után kezdik. A 12-15 év közötti gyermekek számára is engedélyeztetik a Pfizer vakcináját, az erről szóló kérelmet a gyártó Pfizer-BionTech már benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökséghez.

Szintén május 4-től, azaz keddtől megnyílik a lehetőség a tajszám nélküli Magyarországon élő külföldiek oltására is, ők járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok – mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy kísérleteznek már a vakcinafajták kevert beadásával. Ehhez nincs még elegendő tapasztalat, de később változhat miatta az alkalmazási rend. Megkezdődnek az oltások a Janssen vakcinájával is, az egylövéses oltóanyagot, ahogy korábban is tervezték, oltóbuszokon használják fel.

XS
SM
MD
LG