Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolai lövöldözés Boszniában: tizenéves sebesített meg egy tanárt


Ezen az iskolaudvaron volt a lövöldözés Lukavacban 2023. június 14-én
Ezen az iskolaudvaron volt a lövöldözés Lukavacban 2023. június 14-én

Meglőtt és ezzel súlyosan megsebesített egy tanárt egy diák a boszniai Lukavac város egyik általános iskolájában, alig több mint egy hónappal azután, hogy a szomszédos Szerbiában egy tinédzser megölte nyolc diáktársát és agyonlőtt egy biztonsági őrt is.

A Bosznia északkeleti részén fekvő város rendőrsége közölte, hogy egy 14 év alatti gyereket fogtak el a június 14-i lövöldözésben, és uralják a helyzetet.

„Nincsenek sebesült gyerekek, ezért arra kérem a szülőket, hogy vegyenek erőt a pánikjukon. Az elkövető kiskorú gyermek, és azonnal letartóztatták. Nehéz nap ez” – írta Edin Delić, Lukavac polgármestere Facebookon.

Tuzla kanton belügyminisztériuma (MUP TK) arról számolt be, hogy az iskolai lövöldözést helyi idő szerint reggel 9 óra körül jelentették be. A rendőrség azonnal reagált. Amikor a rendőrök kiértek, megtalálták a gyanúsítottat, valamint a töltényhüvelyeket és „egyéb tárgyakat” is.

A hivatal nem nevezte meg a megsérült tanárt, de az édesapja elmondta az N1 helyi műsorszolgáltatónak, hogy fiát, Ismet Osmanović angoltanárt és igazgatóhelyettest lőtték meg. A helyi média szerint a Tuzlai Egyetem Klinikai Központja közleményben adta hírül, hogy az áldozatot a nyakán érte a lövés, és megműtötték.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenhét áldozat kellett, hogy Szerbiában tegyenek az illegális fegyverek ellen

Ahmed Omerović, Tuzla kanton oktatási minisztere azt mondta újságíróknak, hogy a gyanúsított egy volt diák, aki nemrégiben hagyta ott az iskolát.

„A gyermeket a második félév elejétől másik iskolába helyezték át fegyelmi ügy miatt” – mondta Omerović, hozzátéve, hogy június 14-e az utolsó tanítási nap.

A tömeges lövöldözések viszonylag ritkák a Balkánon, a magánszemélyek birtokában lévő fegyverek száma azonban magas a szigorú fegyvertartási törvények ellenére. A térség tele van illegális fegyverekkel a kilencvenes években, Jugoszlávia véres felbomlásakor kitört háborúk és zavargások nyomán.

Nenad Nešić biztonsági miniszter azt mondta, hogy „sürgős intézkedést kért minden illetékes hatóságtól az ehhez hasonló tragédiák megelőzése érdekében”.

„Ha nem tudjuk megvédeni a gyerekeket, mi célból van a hatalmunk?” – tette hozzá.

„Egyértelmű, hogy a viszályok, konfliktusok és verbális ellentétek légköre, amely évek óta jelen van a társadalomban, nagy károkat okoz” – vélekedett Nešić.

Ehhez kapcsolódóan: Az észak-koszovói erőszak közepette árulónak bélyegzik a jószívű kávézótulajdonost

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG