Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolakezdés a negyedik hullámra készülve, fontos határidő jár le szerdán


A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium felújított, újonnan átadott tornakertje 2021. június 23-án
A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium felújított, újonnan átadott tornakertje 2021. június 23-án

Szerdáig jelezhetik a szülők az iskola felé, be akarják-e oltatni 12 év feletti gyermeküket koronavírus elleni vakcinával a jövő heti, az iskolakezdésre szervezett oltási kampányban. Több szakember szerint a negyedik hullám veszélyesebb lehet a nagyobbrészt oltatlan fiatalokra.

Jelenléti oktatásra készül a kormány a szeptember elsején induló tanévben. Ezt Novák Katalin tárca nélküli miniszter azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete lehetővé teszi.

Nován Katain, aki a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzset is vezeti, a testület keddi ülése után megerősítette, hogy jövő hétfőn és kedden, valamint csütörtökön és pénteken kampányszerű oltást szerveznek a köznevelési intézményben tanuló 12 év felettieknek.

A szülőknek az erre irányuló igényüket szerdáig kell jelezniük, hogy látható legyen, mennyi oltóanyagra van szükség. Az oltást Pfizer-vakcinával végzik, és a kampányba az iskolaorvosok, iskolai védőnők bevonását is indokoltnak látják.

A kormány szeptembertől újabb oltási kampányt indít majd.

Veszélyes lehet az iskolakezdés

Korábban több szakember is arra figyelmeztetett, hogy az iskolakezdéssel lendületet kaphat a járvány. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2-ben beszélt arról, hogy a negyedik hullám, a delta-variáns veszélyesebb lehet a nagyobbrészt oltatlan fiatalokra.

A szakember véleménye szerint a negyedik hullám a megbetegedések nagy száma miatt lehet ijesztő, kemény, de a kórházakon már nem lesz akkora terhelés.

Több virológus is beszélt arról, hogy járványügyi szempontból aggasztó lehet az iskolakezdés. Duda Ernő szegedi virológusprofesszor jó döntésnek tartja, hogy a kormány oltási kampányt szervez a tanévkezdéskor az iskolákban, de jobbnak tartotta volna, ha ezt már korábban, például a nyári táborokban megteszik.

A szegedi virológusprofesszor arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek az iskolában rengeteg emberrel kerülnek nagyon intenzív kapcsolatba. A társadalmon belül is a középiskolások és az egyetemista korúak azok, akik leginkább tudják terjeszteni a fertőzést. Az ő átoltottságuk szerinte fontosabb, mint a többi csoporté.

Ahogy arról a Szabad Európa is időről időre beszámolt, Magyarországon a 12 év felettiek oltására június óta tudnak regisztrálni a szülők. A kormányzati járványportál adatai szerint a 12–17 éves korosztályban eddig 201 ezren regisztráltak oltásra és 167 ezren (83 százalék) már fel is vették.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét – a kormányzati járványportál szerint – legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Ehhez plusz lehetőség az augusztus 30–31-én, valamint szeptember 2–3-án az iskolákban tartandó oltási akció.

Miért ugrott meg a covidos gyerekek száma Amerikában?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG