Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolás gyerekekről osztott meg fotókat a DK és a Momentum politikusa


Kampányidőszak van, a politikusok bevették az iskolákat. Áprilisban egy fideszes képviselőről írtuk meg, hogy óvodában kampányolt, most ellenzéki politikusok fotózkodtak iskolás gyerekekkel. A politológus szerint ebben benne van a paternalista politikai kultúra, a leereszkedés is, nemcsak a gyermekek, hanem képletesen a választópolgárok fejét is megsimogató, atyáskodó magatartás.

Ismeretterjesztő programra invitálták márciusban a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola diákjait. A meghirdetett program szerint egy cég munkatársai mutatják be, hogyan működik a 3D-nyomtatás. Az egyik szülő ötödikes gyermeke jelezte utána, hogy a polgármester is ott volt, bemutatkozott, beszélt hozzájuk, majd azt mondta: „Élvezzétek az előadást!”

A szülők két nappal később meglepődve látták, hogy a kerületi polgármester saját Facebook-oldalán számolt be az eseményről. Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció városvezetője a beszámoló mellett kilenc fotót is megosztott a résztvevőkről. A képeken nemcsak a bemutatót végző cég képviselői, hanem gyermekek is szerepelnek a polgármesterrel együtt. Az egyik fotón a polgármester ajándékot osztogat a kisdiákoknak. A szülők nem tudták, hogy politikusok is részt vesznek az eseményen.

Szaniszló Sándor az iskolában
Szaniszló Sándor az iskolában

Áprilisban egy másik kerületi intézmény, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola értesítette a szülőket arról, hogy 29-én kerül sor a játszótér ünnepélyes átadására, aminek apropóján a gyerekek műsort fognak előadni, és a tévé is ott lesz. Az egyik szülő megkérdezte, hogy melyik televízió, és hogy lesznek-e politikusok is. Azt a választ kapta, hogy a XVIII. kerületi helyi televízió lesz ott, illetve a polgármester és az alpolgármester. Később kiderült: csatlakozott hozzájuk Fehér Gábor MSZP-s képviselő, valamint az önkormányzati Városgazda városüzemeltető cég képviselője.

Az április 29-i eseményről ismét számtalan fotó készült, ezeket a politikusok megosztották a Facebook-oldalaikon. Előbb Somody László, a Momentum alpolgármestere mutatott képeket, majd Szaniszló Sándor polgármester is. (Fehér Gábor nem posztolt a gyermekekről.) Az esemény már kampányidőszakban történt, mivel hivatalosan április 20-án léptek életbe a kampányra vonatkozó szabályok.

Az egyik szülő felháborítónak tartja, hogy a politikusok megosztják gyermekei fotóit. Soós János, akinek egyik gyermeke az Adyba, másik a Gloriettbe jár, azt mondta a Szabad Európának, hogy nem járult ehhez hozzá, az Ady honlapjáról letölthető szülői hozzájáruló nyilatkozat szerint ugyanis az iskola területén készült fotókat csak az intézmény felületein lehet megosztani. Egy külön pont rendelkezik arról, hogy mi vonatkozik az iskolán kívüli eseményekre.

„Megmutattam egy ügyvédnek a letölthető dokumentumot, és egyetértett velem. Azt mondta, hogy a nyilatkozat egyértelműen fogalmaz az iskola területén készült fotókkal kapcsolatban, a politikusok nem oszthatták volna meg őket a Facebook-oldalaikon” – mondta Soós János. Jelezte a problémát a programot jóhiszeműen szervező tanárnak, és hogy panasszal fog élni az adatvédelmi hatóságnál. A hír gyorsan terjedt a tanáriban.

„Általában árulásnak, bomlasztásnak, az iskola elleni „támadásnak” veszik az ilyen panaszt és volt tanár aki azt mondta nejemnek, hogy „el lehet innen menni” és a reakciókból ítélve ezzel a véleményével nincs egyedül” – mondta. (Felesége az iskolában dolgozik.)

Ezt követően ki akarta kérni az aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot, hogy lássa, ugyanazt adta le, mint ami az iskola honlapjáról letölthető. – A vezetőség megtagadta a kérésünket, mondván, nem akarnak politikai ügyekbe keveredni. Erre előbb is gondolhattak volna” – tette hozzá.

Soós János szerint a szülői közösség eredeti funkciója sem működik általában, ami az iskola és az oktatás kontrollja, nem pedig az iskola igényeinek kritikátlan kiszolgálása lenne, így kevés az esély a közös fellépésre ilyen ügyekben. Általában az iskola–szülő-viszonyban a szülő alárendelt, kiszolgáltatott.

A Szabad Európa információi szerint az önkormányzat és a tulajdonában lévő alapítvány négymillió forinttal támogatta a játszótér felújítását. Soós János örült a támogatásnak, de fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy közpénzről van szó. „Ezért fizetjük a politikusokat, hogy végezzék a dolgukat. Nem lehetne ünneplés nélkül, csak úgy birtokba venni bármit, vagy szerényebben, egymás között, az igazgatói irodában fotózkodva, kiskorúak társasága nélkül?” – tette fel a kérdést.

Ehhez kapcsolódóan: Óvodában kampányolt a fideszes önkormányzati képviselő

Megkerestük a XVIII. kerületi polgármesteri hivatalt és az iskolát, de nem válaszoltak. Az intézmény fenntartója, a Külső-Pesti Tankerületi Központ az iskolához irányított minket.

Megkérdeztünk egy politológust, hogy miért látogatják előszeretettel a politikusok az óvodákat, iskolákat, egyáltalán miért szeretnek gyermekekkel mutatkozni, fotózkodni.

„A politikusok szeretik magukat emberközelinek beállítani, olyan helyszíneken és szerepekben mutatkozni, amelybe a választópolgárok bele tudják magukat élni” – mondta a Szabad Európának Lakner Zoltán politikai elemző. Szerinte ebben benne van a paternalista politikai kultúra, a leereszkedés is, nemcsak a gyermekek, hanem képletesen a választópolgárok fejét is megsimogató, atyáskodó magatartás.

„Van egy olyasfajta megmutatkozási szándék is, hogy a szülők és a tanárok közvetlenül érezzék, hogy ami jó dolog történik az életükben, azt közvetlenül a politikustól kapják. Ez is a paternalizmus része” – tette hozzá.

Lakner szerint a kormány sem véletlenül játszik rá a családbarátságra, a családok iránti elköteleződésre. Úgy gondolja, hogy ez visszaélés az emberek család iránti elköteleződésével, miközben a politikusok azt üzenik: Lám, micsoda elszánt módon küzdünk mi a gyerekek jólétéért.

Lakner Zoltán szerint megdöbbentő, hogy nincs társadalmi közmegegyezés azokról a határvonalakról, amelyeket érvényesíteni lehetne a politikusokkal szemben, ha középületben fejtenek ki politikai tevékenységet, vagy oktatási és egyéb, például gyermekek felügyeletét ellátó intézményt látogatnak meg. „Ha már egyetemen sem lehet politikai vitát rendezni, akkor mit keres egy politikus az általános iskola alsó tagozatán?” – tette hozzá.

Lakner szerint a szülők helyzete sem egyszerű, sokan beárazzák, hogy ez az élet normális rendje, „holott nem az”. Ha egy szülő tiltakozni szeretne az ellen, hogy politikusok járnak be az iskolába, és a gyermekükkel fotózkodnak, majd közzéteszik a közösségimédia-felületükön, akkor mérlegelnie kell, hogy milyen kockázatot vállal.

„Nem nagyon van fórum a tiltakozásra, és elképzelhető, hogy az oktatási intézmény rosszallását váltja ki, ha egy szülő felemeli a hangját az ilyen jellegű politikusi magatartás ellen” – hangsúlyozta.

Pedig civil szervezetek szerint a szülők tehetnek a legtöbbet azért, hogy ne használják fel politikai célokból a gyerekeket. A Hintalovon Alapítvány szerint a választási kampány közvetetten és közvetlenül is érinti őket. A szervezet szerint a gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. A jogait sérti, ha kihasználják vagy más módon politikai előnyszerzésre használják. A civil szervezet ezért létrehozott egy politikai kampányokról szóló gyermekközpontú útmutatót, hogy segítsen felismerni a politikai visszaéléseket a gyerekekkel.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt. Az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője azt mondta, hogy a köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet nem folytathat politikai célú tevékenységet, ilyen szervezetek nem működhetnek az intézmény területén.

A szakember szerint nem csak kampányidőszakban tiltja a jogszabály a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban. Az év bármely napján tiltja a pártok működését a területükön; kampány során még csak az sem kell, hogy a jelölt gyerekeket használjon, az is jogsértő, ha nem találkozik gyerekekkel, de gyermekfelügyeleti időben végez pártpolitikai tevékenységet.

A Kúria két héttel későbbi, május 9-i végzése kimondta, hogy a fideszes politikus megsértette a választási eljárásról szóló törvényt: „Szatmáry László önkormányzati képviselőjelölt azzal, hogy 2024. április 22-én egy óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket.”

A Kúria szerint a politikus a választási eljárás szabályainak alkalmazása során megsértette a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti esélyegyelőség, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. A Kúriához a kerületi MSZP-s polgármesterjelölt, Csizmazia Ferenc fordult cikkünk megjelenése nyomán, miután a helyi, majd a fővárosi választási bizottság sem találta problémásnak Szatmáry óvodai kampánytevékenységét.

2018-ban még Orbán Viktor miniszterelnököt is megbírságolta a Nemzeti Választási Bizottság. Azért kapott 350 ezer forintos pénzbírságot, mert olyan választási videót tett közzé, amelyben óvodásokkal kampányolt, és a szülők megkérdezése nélkül mutatta a gyerekeket a bejátszásban.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG