Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvodában kampányolt a fideszes önkormányzati képviselő


Az óvoda előtt kampányolt Szatmáry László fideszes önkormányzati képviselő 2024. április 22-én Budapesten
Az óvoda előtt kampányolt Szatmáry László fideszes önkormányzati képviselő 2024. április 22-én Budapesten

Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt. Az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. A politikus azt mondja, mindenhová kitelepül, "lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására”. A TASZ szerint az óvoda előtt, közterületen szabad aláírásokat gyűjteni, az épületben azonban tilos kampányolni.

Egymás kezébe adták a szülők a kilincset hétfőn az egyik XVI. kerületi óvodában Budapesten. Délután fél négykor sokan azért siettek, hogy elvigyék a gyermeküket, mások viszont azért érkeztek, hogy megnézzék az óvodát, hétfőn tartott ugyanis nyílt napot az intézmény.

A kapu előtt kisebb tömeg gyűlt össze. Aki kijutott, hazafelé indult a gyerekével, de mivel a járda egy részét pult foglalta el, meg kellett várni, míg a szembejövő elhalad. A másik irányban sem volt jobb a helyzet, ott ugyanis egy megállítótáblát kellett kikerülni.

A táblán a helyi fideszes polgármester és a kerületi önkormányzat fideszes képviselőjelöltjeinek fotói voltak. A pultnál a Fidesz helyi jelöltjének, jelenlegi önkormányzati képviselőjének, Szatmáry Lászlónak gyűjtötték az ajánlásokat.

Politikai pedofília?

„Undorító, hogy itt, az óvoda bejárata előtt pultoznak. Számomra ez kimeríti a politikai pedofília fogalmát” – mondta egy dühös szülő a Szabad Európának. Volt, aki kisebb szóváltásba keveredett. Egy apuka szóvá tette, hogy mit keresnek ott. Az aktivisták – két idősebb hölgy – gyurcsányozással reagált, és azt mondták, hogy ha az ellenzéken múlna, akkor – életkorából adódóan – elvinnék az apukát katonának Ukrajnába harcolni.

Aláírásgyűjtés az óvoda előtt
Aláírásgyűjtés az óvoda előtt

A meglepetés csak fokozódott, amikor az épületbe lépve az óvoda igazgatóján kívül a helyi önkormányzati képviselő fogadta a nyílt napra érkezőket. Szatmáry László a Szabad Európa kérdésére azt mondta, hogy azért van itt, mert „rendezvényre érkezett”. Arra a kérdésünkre, hogy mióta lehet oktatási intézményben kampányolni, azt felelte, hogy rosszul tudjuk a jogszabályt.

Szatmáry László később kiment az aktivisták mellé az aláírásgyűjtő pulthoz, majd ismét bement az intézménybe, és beszédet tartott a nyílt napra érkező szülőknek. Az egyik, neve elhallgatását kérő anyuka azt mondta a Szabad Európának: arról beszélt, hogy a helyi fideszes önkormányzat mennyi mindent tett a kerületért. Megemlítette azt is, hogy mikor és mennyi pénzért újították fel az óvodát.

Szatmáry László az óvodában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:07 0:00

„A köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat, az intézmény területén ilyen szervezetek nem működhetnek” – mondta a Szabad Európának Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője.

A szakember szerint nemcsak kampányidőszakban tiltja a jogszabály a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban, hanem az év bármely napján tiltja a pártok ottani működését, és a kampány során még csak az sem szükséges, hogy a jogsértéshez gyerekeket használjon fel a jelölt; az is jogsértő, ha gyerekekkel nem találkozik, de gyermekfelügyeleti időben végez pártpolitikai tevékenységet. (Középületek helyiségeit bérbe vagy ingyenesen át lehet adni pártpolitikai gyűlésekre, de akkor értelemszerűen nincsenek ott a gyermekek. Itt van egy fő szabály: minden párt ugyanolyan feltételek mellett veheti igénybe az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő helyiséget.)

Döbrentey Dániel szerint egyértelműnek tűnik a XVI. kerületi óvodában történt jogszabálysértés, ugyanis nem lehet kampányolni óvodákban, iskolákban, főleg nem tanítási vagy gyermekfelügyeleti időben, márpedig a körülmények alapján kampánytevékenység zajlott: kampányidőszakban, az intézmény előtti aláírásgyűjtést szakította meg a jelölt az intézménybe belépve, ott beszédet mondva. (Az óvodában délután öt óráig lehet a gyermekekért menni, vagyis addig tart a gyermekfelügyelet.)

Orbánt is megbüntették

2018-ban még Orbán Viktor miniszterelnököt is megbírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Azért kapott 350 ezer forintos pénzbírságot, mert olyan választási videót tett közzé, amelyben óvodásokkal kampányolt, és a szülők megkérdezése nélkül mutatta a gyerekeket a felvételen.

„Ebben az esetben egyrészt a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve sérült, másrészt ha a politikus nem csak jelen van és kampányol, hanem bevonja a gyermekeket, vagyis díszletként használja őket, akkor az önkéntes részvétel elve is sérül” – mondta Döbrentey.

Megkerestük a kerületi óvoda fenntartóját, a helyi önkormányzatot. Kovács Péter polgármester szerint az önkormányzati képviselők – már amelyik komolyan veszi a feladatát – dolga a kapcsolattartás a választókörzetében levő önkormányzati (és nem önkormányzati) intézményekkel, így az óvodákkal is.

Kovács válaszában arról írt, hogy tájékozódott az óvodavezetőnél, hogy mi történt a hétfői óvodaváró rendezvényen. „Megerősítette, hogy Szatmáry László képviselő a szokásoknak megfelelően köszöntötte a megjelent szülőket, elmondta a véleményét az óvodáról, az óvodavezető agilitásáról, tájékoztatta a szülőket az óvodában történt fejlesztésekről. Biztatta őket, hogy nyugodtan írassák ide a gyermekeiket, hiszen itt jó kezekben, egy szépen felújított épületben és nagyszerű óvónőgárdával rendelkező helyen vannak” – közölte. A polgármester szerint a képviselő „semmilyen kampánytevékenységet nem folytatott az intézmény területén”.

Kampány az óvoda előtt
Kampány az óvoda előtt

Döbrentey Dániel szerint önmagában az, hogy egy önkormányzati képviselő a közösség életében így is részt vesz, nem probléma, sőt ez a feladata. „Egy óvodai nyílt nap is lehet a település lakóival való kapcsolattartás egyik formája, de nyilván itt is nagyon érzékeny határok vannak, hogy mit kell betartania a jelenléte során, különösen kampányidőszakban. Ebben az esetben sem használhat fel gyermeket a saját népszerűsítésére” tette hozzá.

Szerinte a képviselői és a jelölti szerep gyakorlása során egyértelműen ki kell derülnie, hogy az adott helyzetben közhatalmi feladat gyakorlásáról, esetleg a közhatalmi státusz felhasználásáról vagy kampánytevékenységről
van szó. A szakember szerint a gyakorlatban sokszor nehezen választható el a pártpolitikai törekvés a képviselői hatáskör gyakorlásától.

Döbrentey szerint általánosságban elmondható: ha meghívják az óvodába a helyi politikust, és érdeklődik, hogy milyen nehézségekkel küszködnek, milyen támogatást tudna nyújtani az intézménynek, az nem kifogásolható.

„Különös súlyt ad viszont a konkrét esetnek, hogy kampányidőszakban történt a látogatás, az óvoda bejáratánál aláírást gyűjtöttek pártlogós pult és megállítótábla mellett. A képviselő pedig nemcsak érdeklődött, hanem beszédet is tartott a megjelent szülőknek és gyermekeknek az információk alapján” – tette hozzá.

Döbrentey szerint a képviselő úgy promotálta magát az óvodában, hogy közvetlenül az intézmény előtt lehetőség is volt aláírni az ajánlásgyűjtő ívét. „Ez így együtt jogellenes, rosszhiszemű magatartásnak tűnik” – tette hozzá.

Nem volt erőszakos nyomulás

Megkerestük Szatmáry László fideszes képviselőt. Elmondása szerint 18 éve képviselő a környéken, ismerik az emberek, az iskola- és óvodavezetők is. „Rendszeresen megkérnek, hogy mondjak pár mondatot, mondjam el a véleményemet az óvodáról a szülőknek, hallgassam meg a javaslataikat” – tette hozzá. Elmondása szerint ilyen beszélgetések után lett például felújítva az óvodaudvar, illetve a teljes óvodaépület.

De ilyen beszélgetések következtében került ki kerékpártámasz is az óvodához. „A mostani alkalom is ilyenekről szólt, bár most a legtöbb szülő köszönte a felújított udvart. Nagy öröm volt számomra látni a gyerekek örömét a szép óvoda láttán” – fogalmazott. Szatmáry László egyáltalán nem tagadta, hogy kampánytevékenységet folytatott az óvodánál.

„Mivel kampányidőszak van, és én is indulok a választáson, mindenhol kitelepülök, lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására. Hiszen minden kampányban sok kerületi választó telefonál, hogy hol lehet aláírni az engem támogató papírt. Ha figyelte a kitelepülést, akkor látta, hogy ennek az elvnek megfelelően nem erőszakosan nyomultunk, megszólítva minden, az óvodába betérőt, hanem a pultnál várakoztunk, hogy aki támogatni akar, az oda tudjon jönni” – tette hozzá. Álláspontja szerint ugyanakkor nem vétett a jogszabályok ellen. Arra a kérdésre, hogy az épületen belül mit csinált, és azt kampányként értékeli-e, nem válaszolt.

A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások előtt az alapvető jogok biztosa arra kérte a pártokat és a jelölteket, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

„A gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei”állt a Székely László vezette hivatal közleményében.

Az alapvető jogok biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel. 2021-ben a TASZ kampányt indított azért, hogy távol tartsa a politikusokat az oktatási intézményektől.

Ehhez kapcsolódóan: Rendőrségi helyszíneléseken használt kerékkel mértek a pásztói könyvesbolt előtt

Érdekesség, hogy nagyon megengedők a magyar törvények, ha oktatási intézményről van szó. Az iskolák és óvodák közvetlen közelében nyugodtan gyűjthetik a politikai pártok az ajánlásokat, de még nemzeti dohányboltot is lehet üzemeltetni, ahol alkoholt is árulhatnak, függetlenül attól, hány méterre van az óvoda vagy iskola bejárata.

A gyermekvédelmi törvény értelmében azonban egy dolgot nem szabad: szexuális másságról szóló műveket árulni olyan könyvesboltokban, amelyek kétszáz méteren belül vannak egy oktatási intézménytől.

(Szerkesztői megjegyzés: A cikk szerzőjének gyerekei a szóban forgó óvodába járnak.)
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG