Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét közös rakétaprogramon dolgozik Irán és Észak-Korea


Tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétának tűnő fegyverek egy Észak-Koreában tartott felvonuláson, 2021. január 14-én. (Illusztráció)
Tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétának tűnő fegyverek egy Észak-Koreában tartott felvonuláson, 2021. január 14-én. (Illusztráció)

Egy friss ENSZ-jelentés szerint Irán és Észak-Korea együttműködnek a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták fejlesztésében. Irán szerint hamis adatokon alapul a jelentés.

Egy ENSZ jelentés szerint tavaly óta újra nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésén dolgozik Irán és Észak-Korea közösen. „Ez a kiújított együttműködés állítólag a kritikus alkatrészek transzferét is magában foglalja, és az utolsó szállítmány amit ehhez az együttműködéshez kötnek 2020-ben zajlott le” – olvasható az ENSZ Biztonsági Tanácsának abban a február 8-án kiadott jelentésében, amelyet egy, az Észak-Korea ellen bevezetett szankciókat vizsgáló független felügyelőbizottság állított össze.

Irán szerint hamis adatokra épül a jelentés

A jelentés egy meg nem nevezett ENSZ-tagállamra hivatkozik, akik információkat szolgáltattak arról, hogy Észak-Korea és Irán „ismét közösen dolgozik a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésén”.

Irán ENSZ-nagykövete, Madzsíd Taht-Raváncsi decemberben úgy reagált a felvetésekre egy panelbeszélgetésen, hogy a jelentés „hamis információkra és meghamisított adatokra” alapján készülhetett.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy Észak-Korea tovább folytatta 2020-ban az atom- és rakétaprogramját a nemzetközi szankciók ellenére, amelyeket kijátszott, a pénzügyi hátteret pedig kibertámadásokból teremtette elő.

Az Egyesült Államok régóta gyanítja az együttműködést

Az Egyesült Államok már régóta vádolja azzal Észak-Koreát és Iránt, hogy közösen fejlesztenek rakétákat. A Bloomberg azt írja a jelentés alapján, hogy az iráni Sahid Hadzs Ali Movahed Kutatóközpont segítséget kapott Észak-Koreától egy űreszköz kifejlesztésében. Az Egyesült Államok szerint Irán űrprogramjának kettős célja van, amelyből az első az, hogy modern ballisztikus rakétákat fejlesszenek ki.

Szeptemberben az amerikai kormányszervek már úgy nyilatkoztak – amikor új szankciókat jelentettek be Teheránnal szemben, hogy a Sahid Hadzs Ali Movahed Kutatóközpont kulcsszerepet játszik az iráni–észak-koreai együttműködésben. Az új jelentés akkor érkezett, amikor a Biden-kormány éppen felülvizsgálná Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját.

Irán nem hajlandó a rakétaprogramjáról tárgyalni

Az új amerikai kormány szeretné feléleszteni az Irán felé irányuló diplomáciai csatornákat, miután Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Teheránnal kötött atomalkuból, és ismét szankciókat vetett ki Iránra. Válaszul az amerikaiak lépésére Irán fokozatosan elkezdte áthágni az alkuban foglalt vállalásait.

Február 8-án a CNN műsorában beszélve Antony Blinken amerikai külügyminiszter elismételte, hogy ha Irán ismét betartja az alku ráeső részét, akkor az Egyesült Államok is visszatér az alkuhoz. „Akkor azon dolgoznánk a szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy egy hosszabb és erősebb megállapodást dolgozzunk ki, és hogy kitérjünk más problémákra is, mint Irán atomprogramja, és a destabilizáló tevékenysége a régióban, amivel szintén foglalkozni kell” – mondta Blinken.

Iráni tisztségviselők ragaszkodnak hozzá, hogy előbb az Egyesült Államoknak kéne lépni, és visszatérni a 2015-ben kötött egyezséghez, amely enyhítette az Iránt sújtó nemzetközi szankciókat azért cserébe, hogy Teherán keretek között tartja a vitatott atomprogramját. Irán azt is nyilatkozta, hogy a régiós politikájáról és az atomprogramjáról nem hajlandó tárgyalni.

Készült az AFP, az AP, a Bloomberg, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG