Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét nőtt egy kicsit a kórházra szoruló fertőzöttek száma


A Vásárosnaményben mérik egy páciens testhőmérsékletét 2021. május 18-án.
A Vásárosnaményben mérik egy páciens testhőmérsékletét 2021. május 18-án.

Néhány fővel, de nőtt a kórházban lévő fertőzöttek száma. Tízezer ember kapta meg az első oltását előző nap, négyen pedig belehaltak a vírus szövődményeibe. Kuba is kifejlesztett egy nagyon hatékonynak tűnő oltást.

Az állami honlap a járvány újabb négy közvetlen áldozatát jelentette be június 22-én. Az állami tájékoztatás egyébként a héten elhagyta, hogy kizárólag "idős és krónikus beteg" áldozatokról beszéljen, sima "betegekké" változtak az elhunytak. A járvány regisztrált, közvetlen áldozatainak száma egyébként jelenleg 29 963 főnél jár Magyarországon.

Pár emberrel, de ismét újra nőtt a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma. 281 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük jelenleg 32 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgép segítségével próbálják megmenteni az életét.

Az oltási tempó kicsit gyorsabb lett az elmúlt napokhoz képest, csaknem tízezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Így nagyjából 5 millió 421 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban.

Kubai vakcinák

A kubai Havannában június 21-én bejelentették, hogy az egyik helyi fejlesztésű, koronavírus-fertőzés elleni oltás 92,28 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a harmadik fázisú tesztek után, írta a Reuters.

Ez az Abdala nevű termék, és három dózisra van belőle szüksége egy embernek. A technológiája a Novavax termékéhez hasonló, a vírust jellemző fehérjerészlete alapján ismerteti fel az oltás az emberi szervezettel.

Az Abdala gyártása iránt korábban Venezuela és Vietnám is érdeklődött. Nem sokkal korábban jelentette be a kubai kormány egy másik saját fejlesztésű termék eredményeit. A Soberana II 62 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG